2009-09-22

Paradicsomszósz készítése házilag


Kísérleteztem a paradicsomeltevéssel, mivel idén már 3× tettem el belőle és még van hátra 1 adag, minden alkalommal egy kicsit másképp készítettem.
Tartósítószert egyáltalán nem használtam, miután lezártam a megtöltött üvegeket, kb 10 percre fejreállítottam őket, hogy vákum keletkezzen, majd száraz dunsztba tettem őket és hagytam 2 napig kihűlni. Száraz, sötét helyen tárolom.
Mindenképpen jó sűrű szószt szerettem volna végeredményként ezért nem passzíroztam át a paradicsomot, végig kézi és igazán hosszantartó művelet volt. De megérte.  A „főpróba” pedig a tegnapi bolognai mártás volt. Pont olyan lett, mint amilyennek szerettem volna.


Hozzávalók

érett paradicsom
forró víz

bazsalikom, hagyma, fokhagyma, zeller, frissen őrölt bors


Ahogy készítettem

1 A paradicsomokat megmostam, és mindegyiken ejtettem egy x alakú bevágást, ezután néhány percre forró vízbe tettem őket. Amikor elkezd a paradicsom héja lepöndörödni akkor kell kivenni. Meghámoztam, majd feldaraboltam és kézzel kiszedtem a magházat a levével együtt. (persze azért maradt bennük némi mag, de az egyáltalán nem zavaró)
2 1. Egy nagy edénybe tettem és közepes tűzön, sűrűn kevergetve megfőztem a kívánt állagúra. Csak sóztam, és üvegekbe tettem.
2 2. Hagymát fokhagymát ledaráltam, olívaolajon megfonnyasztottam és erre az alapra tettem a paradicsom húsát, majd megfőztem. Sóval, bazsalikommal ízesítettem.
2 3. Hagymát, fokhagymát, egy kisebb zellert, bazsalikomot egészben főztem a szószba, de csak az íz miatt, az üvegekbe csak a szósz került.

Ezenkívül miután az üvegekbe töltöttem a paradicsomszószt kb. a fele mennyiségre tettem olívaolajat is a tartósítás miatt.

Update 1: Így a következő év áprilisának a végén elmondhatom, hogy ez idáig nem romlott meg egyik variáció sem, így mindenkinek csak ajánlani tudom a tartósítószer-mentes eltevést.

Update 2: A nagyon érett paradicsomok héját könnyen le lehet húzni forró vízbe mártás nélkül is.

Nincsenek megjegyzések: