2009-11-08

Medvehagymás-tökmagos pogácsa


Hozzávalók

50 dkg búzaliszt (fehér és teljes kiőrlésű fele-fele arányban)
1 tk nádcukor
1 cs élesztőpor
25 dkg vaj
2 tojássárgája
1 dl tej
2 ek tejföl vagy kefir
1 nagy maréknyi tökmag
medvehagyma vagy snidling felaprítva


Elkészítés

1. Keverjük el a lisztet a sóval, cukorral és az élesztővel. Morzsoljuk el vele a vajat, adjuk hozzá a 2 tojássárgája nagy részét, de tegyünk félre belőle egy keveset, amivel e pogácsák tetejét majd megkenjük. A tejet és tejfölt/kefirt is keverjük el benne és gyúrjuk belőle rugalmas tésztát.
2. Gyúrjuk bele a tökmagot is, majd pihentessük 20 percig, meleg helyen, konyharuhával letakarva.
3. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3cm-re, szórjuk meg a kívánt mennyiségű medvehagymával/snidlinggel, hajtogassuk össze 4 rétegesre, nyújtsuk ki, azután ismét szórjuk meg medvehagymával/snidlinggel. Hajtogassuk össze megint, pihentessük újabb 20 percig.
4. Nyújtsuk ki 1-2cm-re a tésztát, késsel vágjuk be négyzethálósra a tetejét, szaggassunk közepes/kis méretű pogácsákat belőle, sorakoztassuk őket egy kivajazott tepsibe, kis tejjel higított tojássárjájával kenjük meg a tetejüket.
5. 180º-os sütőben 18-20 perc alatt süssük meg. (amelyik sütőnél szükséges, azt melegítsük is elő)

Nincsenek megjegyzések: