2010-02-14

Extra csokis csokoládétorta -csokoládéfüggőknek...

A Jamie-féle tortaalapon.

Hozzávalók

1 db sült tortaalap (250g lisztből)
3 dl tejszín
450 g tört étcsokoládé (min. 50%-os)
50 g szobahőmérsékletű vaj
kis csipet só
1dl hideg, sovány tej
(-cukor vagy fruktóz)
kakaópor a díszítéshez

Elkészítés

1 Forraljuk fel a tejszínt a csipet sóval és a cukorral.

2 Amint elkezd forrni, vegyük le a tűzről, olvasszuk fel benne a vajat és a csokoládét. Kevergessük amíg teljesen elolvadnak.

3 Hagyjuk hűlni néhány percig aztán öntsük hozzá a tejet is. Kevergessük addig, míg fényes és homogén keveréket kapunk.

4 A kihűlt tortaalapra öntsük a csokoládés keveréket, hagyjuk szobahőmérsékleten vagy hűtőben 1-2 órán keresztül míg teljesen megszilárdul. Hintsünk kakaóport a tetejére vagy hagyjuk csak simán.





Megjegyzés: A képeken látható tortám hűtőben szilárdult, így a végeredmény keményebb lett, míntha szobahőmérsékleten szilárdult volna, ahol lágyabb, kissé folyós állagú marad.
Teljesen elhagytam a cukrot, mivel eleve cukrozott tejszínt használtam és 60%-os étcsokoládét.

6 megjegyzés:

Garffyka írta...

Ez ... ez ... gyilkosság csokoládés recepttel! És hiába csalogatom, a képernyőről nem akar idejönni egy falatka sem :)

Selectfood írta...

Ez a torta eszméletlenül finom!!! Csak ajánlani tudom, mindenki odáig van érte!

x írta...

jól néz ki, csak azt nem tudom hova tenni, hogy a készen vett tortalapot miért kell megvárni, h kihűljön? :)

Selectfood írta...

Kedves x!

Azt hol olvastad, hogy készen vett tortaalapot használtam? Ott van a hozzávalók előtti linken a tortaalap receptje „Jamie-féle tortaalap” néven, de ide is bemásolom: http://selectfood.blogspot.hu/2010/02/jamie-fele-gyonge-tortaalap.html#.UfWRU7v-mP8

Ha egy picit körülnéznél itt a blogon, biztosan észrevennéd, hogy sosem használnék bolti tortaalapot. ;) Magam készítem a kenyerünket, sajtunkat, almacetet, fagyit, pudingot, lekvárokat...pont a tortaalapot venném készen?!?

x írta...

"1 db sült tortaalap" ..valószínűleg ez tévesztett meg. Biztosan ez is finom. Én a tojás nélküli sima linzertésztásat szoktam elkészíteni (nagyon összeaprított mogyoró, cukor, liszt, vaj)..pulzálva összeforgatni, tortaformába nyomkodni. A sütés után a tésztára karamellkrém, majd 2 perc múlva a csokikrém kerül.(forró tejszínnel leöntött 81 %-os kakaótartalmú csokoládé)
A látvány hasonló. Az íze annak is mennyei. :)

Selectfood írta...

Hű, de jól hangzik a te verziód is! ;)