2010-04-21

Açorda de camarão - még egy portugál étel


Egyszerűen açorda, magyar fordítás nélkül. Hiszen a gulyást sem fordítjuk!

Egy, a portugál gasztronómiát kedvelő olvasóm keresett meg a portugál kenyérleves receptjéért, ami számomra ismeretlen étel. Lehet, hogy valamikor kóstoltam már, de nem volt maradandó élmény.
Az viszont természetes volt, hogy utána nézzek és lehetőleg el is készítsem... háát.. ez lett belőle. Levesnek nem leves, viszont már maradandó és nagyon örülük neki!

Mivel a Férjem portugál, igy nem kellett messzire mennem a tájékozódáshoz. :)  A kenyérlevest Ő sem ismeri - vagy legalábbis nem ezen a néven -, de ismeri az açordát, ami úgyszintén kenyérből készül. Tulajdonképpen egy „többfunkciós” kenyérpép, amit a portugálok fogyasztanak előételként, főételként és köretként is.
Mint a receptek többségének, így ennek is sok változata létezik; kezdve az egyszerű fokhagymástól a tojásoson, paradicsomoson át a tengeri herkenytyűkkel felturbózottig.
Én elsőre apró garnélával készítettem el.


Hozzávalók kb.

500 g 2-3 napos kenyér, ami legjobb ha házi. Én a Jamie-féle kenyeret sütöttem meg hozzá egyforma arányokban BL55-ös, BL80-as és teljes kiőrlésű búzalisztből.
annyi víz amennyi a kenyeret ellepi
tengeri só
friss koriander, petrezselyem és menta
frissen őrölt fekete bors
1 db közepes fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 db chili
extra szűz olívaolaj

további opcionális hozzávalók:
tojás
kis kockákra darabolt paradicsom
tenger gyümölcsei: garnélarák, kagylók


Elkészítés

1. A kenyeret áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje és jól megszívja magát.
2. A zöldfűszereket a vöröshagymával és a fokhagymával aprítógépben aprítsuk finomra, majd a chilivel együtt, az olívaolajon pároljuk meg.
3. Forgassuk bele a beáztatott kenyeret, sózzuk, borsozzuk meg és keverjük el vele a garnélákat is.
4. Közepes hőfokon kb. 10 percig főzzük, időnként megkevergetve, hogy ne tudjon leégni.
Vizet is adagolhatunk még hozzá, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan híg, maradjon pépszerű.


Tipp: Ha teszünk bele paradicsomot is, akkor azt a garnélarákokkal együtt tegyük a pépbe.
A tojást közvetlenül tálalás előtt, egészben üssük az ételbe és fakanállal keverjük jól el, hogy rongyos legyen.
Ha sikerül hozzájutnunk friss, nagy garnélarákokhoz, akkor főzzük meg egy kis vizben a fejüket és a páncéljukat pár gerezd fokhagymával, és víz helyett ezt az alaplevet adagoljuk főzéskor a péphez.


Megjegyzés: Grillezett sashal (Argyrosomus regius) mellé fogyasztottuk.

1 megjegyzés:

Era írta...

Szia! Most vetődtem ide, Bors&Peppernél olvastam tőled valamit, nála már törzsvendég vagyok. És portugálmániás a tavalyi felejthetetlen nyaralásunk óta:)
Mi ettünk Almada nevű városban tavaly kenyérlevest, vagy valami hasonló nevűt. A pincér csak kézzel lábbal tudta elmagyarázni milyen az az étel amire találomra ráböktük a portugál nyelvű étlapon, mert alig értettünk belőle valamit, és ottani szokás szerint kézzel írták:)
A levesbe fehér kenyérdarabokat dobáltak, az leve pedig valamilyen olajos zöldségalaplé lehetett, nem volt túl sok íze, sót, hagymát, talán még fokhagymát is lehetett rajta érezni, és ha jól emlékszem csurgatott tojás volt még belefőzve. Egy helyes kis bográcsban kaptunk egy jókora adagot, a felét sem tudtuk megenni ketten:)
Gondoltam leírom, hátha összedobsz belőle egy jó kis receptet a rajongónak aki hiányolta ezt az ételt.