2010-04-11

Virágból sok mindent - 1. kísérleti alany: az ibolya

Nem is gondolnánk, hogy mennyiféle finomság készülhet virágból!
Az elmúlt hetekben született a konyhámban: ibolyás ecet, cukor, méz, szörp, kocsonya és elég sok ibolyafejet meg is szárítottam, későbbi porítás céljából.
A folyamat hosszadalmas de kellemes része az ibolya szedése, a pecsmetelős része pedig a szirmainak letépkedése.


1. Virágos ecet

ibolyás ecet

Egy jól zárható fél literes üvegbe gyömöszöltem kb.1-2 maréknyi megtisztított ibolyaszirmot. Valamivel kevesebb mint fél liternyi házi almaecetemet felforraltam és a virágszirmokra öntöttem. Jól lezártam, majd meleg dunszban hagytam kihűlni. Már 1 hete a szekrényben érlelődik. Felhasználásig érleljük 2-3hétig.
Én a biztonság kedvéért hűtőben fogom tárolni.

2. Ibolyás méz és cukor

ibolyás méz

ibolyás cukor

Vaníliás cukrot sokan készítenek. Vaníliás mézet is, de talán kevesebben. Miért  ne lehetne ugyanezt virággal is?
Az egész pofon egyszerű: Egy befőttes üvegben lévő mézbe (az enyém ezúttal akác) tettem elég sok megmosott és (víztől) megszárított ibolyaszirmot. A szirmok a méz tetejére fel fognak jönni.
A mézes üveget 10 percre forró vízbe is tehetjük, majd vízből kivéve szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni. 1 hét után fogyasztható.
A cukrot felválatva rétegeztem az ibolyával.
Most néhány hétig békén hagyom őket, hogy jól átjárhassa a virág fantasztikus íze és illatta.

3. Az ibolyaszörp és a kocsonya is könnyen összedobható, de elég sok virág kell hozzá.
(Igazából lekvárnak indult, de kissé eltúloztam a cukrozást)

ibolyaszörp

ibolyakocsonya

A szirmokat leforráztam és egy éjszakán át állni hagytam. Reggelre bezöldült én pedig egy kicsit megijedtem, hiszen nem egészen erre számítottam. Feltettem forrni és öntöttem hozzá cukrot, de mint már említettem, többet mint azt eredetileg elképzeltem. Legalábbis az én ízlésemnek túl édes volt. Viszont nem akartam veszni hagyni, mivel elég sok időmet vette igénybe, mire idáig eljutott ezért hirtelen felindulásból - gondoltam lesz ami lesz - facsartam bele citromot... az eredmény pedig: Visszalilult!!! Gyönyörű színe lett!
Leszűrtem, üvegbe töltöttem, így született meg az 1. ibolyaszörpöm. Már csak ibolyás jégkockákat kell gyártanom hozzá és vízzel higítva tényleg különleges hűsítő ital lesz belőle.

A maradékba tettem agar-agart, így lett belőle kocsonya is.

Megjegyzés: Mivel nincs még tapasztalatom a szörp  és a kocsonya eltarthatóságával kapcsolatban, így hűtőben tárolom őket.
A mézet, cukrot pedig hűvös, sötét helyen.

Folytatás következik...

kandírozott orgona

3 megjegyzés:

starfi írta...

nagyon klassz lett minden, amit keszitettel! :-)

Pixie Pie írta...

Nagyon szép színe van! Majd figyelemmel kísérem, hogy mihez tudod még használni. Én a hibiszkusszal tettem pár kísérletet legutóbb, azzal is nagyon jól lehet természetesen színezni.

Selectfood írta...

Vannak már elképzeléseim, hogy mihez fogok felhasználni belőlük.
Nagyon jól hangzik a hibiszkusz is!