2010-08-16

Kétes Áruk.hu


Mottó: "Azzá válsz, amit megveszel, megeszel!"

A fogyasztók egy részét nem érdekli, de sokakat, sőt egyre többeket kezd jobban érdekelni, hogy mit vEsz meg, mit eszik meg. Információhoz pedig alig, vagy nekezen lehet hozzájutni, ezért szeretném a kedves olvasók és fogyasztók figyelmébe ajánlani a Kétes Áruk.hu reklámmentes(!) honlapot, ahol az élelmiszerriasztások, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tanulságos, ugyanakkor megdöbbentő bejegyzések, tájékoztatások, sok-sok fogyasztással kapcsolatos információ megtalálható.
A Kétes Áruk.hu az élelmiszereken kívül foglalkozik még gépjárművekkel, gyermekjátékokkal, elektromos készülékekkel, vegyszerekkel, egyszóval mindennel ami fogyasztási cikk.


Szerintem nagyon hasznos az oldal, mindig naprakész információkkal. Én már több megválaszolatlan kérdésemre is válaszra leltem náluk, és biztos vagyok abban, hogy a téma iránt érdeklődők is osztozni fognak a véleményemben.
 
Magam is nagyon sok helyen láttam már olyan magyarnak nevezett terméket, amelyen a származási ország nem Magyarország volt.
Már amelyiken van megjelölés. Pedig jogszabály írja elő, a tájékoztatási kötelezettséget a fogyasztási cikkeken... és mégis.
Ez hogyan lehetséges? Hogyan lehet egy nem magyar származású árut magyarként eladni? Marokkói származású magyar paprika?
A Kétes Áruk.hu-n válaszra lelhetünk ilyen és hasonló kérdésekre.

Zöldségesnél vásároltam már I. osztályú(nak nevezett), friss, házi tojást, amin hazaérve vettem csak észre a HU3 kezdésű kódot. = ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve.  
(További tojáskódok magyarázatai itt, egy tavalyi bejegyzésemben már megtalálhatóak.)
Nem is csak arról van szó, hogy "átvertek", hanem leginkább arról, hogy az üzletben vagy tényleg nem tudják, hogy honnan származó terméket adnak el,  vagy szándékosan vezetik félre a vásárlót. Akármelyik is az igazság, én ezt felháborítónak tartom!
Tudom, hogy a vásárlók nagyobb része nem kérdez rá a zöldségesnél a tojás származására, de legalább azt a vásárlót akit ez érdekel, illene tájékoztatni tudni!
Rám úgy szoktak nézni a boltokban, mintha ufót látnának, hogyha valamely termék származásáról, összetevőjéről érdeklődöm, legyen az élelmiszer, napszemüveg, vagy bármely más fogyasztási cikk.

Ja, és a legutóbbi esetem: hentesnél vásárolt "tanyasi csirke".
Szerencsétlennek nagyobb volt a melle húsa mint maga az egész állat. A csontozatát majdnem egy papírvágó ollóval el lehetett vágni. A belső szervei színére már ki sem térek, mert már a gondolattól is rosszul vagyok.
Mivel tömhették azt a szerencsétlen állatot, hogy a csontozata nem tudott lépést tartani a "húsával"? De tanyát, azt biztosan sosem látott.
Azóta nem bírok húsra nézni, és egy jó darabig biztosan fogyasztani sem fogok.


Nem szaporítom tovább a szót, a Kétes Áruk.hu honlapján lehet tovább "csemegézni" olyan témák között, mint például: Mi van a virslibőr alatt?  vagy Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzet szolgálatában vagy az egyszerű vásárló panaszai, hogy néhány példát kiemeljek, de szerintem mindenki megtatálja az érdeklődésének megfelelő olvasmányt.

A Kétes Áruk.hu-t támogatni lehet saját honlapon való banner elhelyezésével, ami innen letölthető.

További fogyasztással, fogyasztói jogokkal kapcsolatos linkek a jobb oldali sávban megtalálhatóak.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet, hogy a kezdeményezés maga jó, de 2010-ben ilyen "minőségű" weboldallal kiállni a világhálóra ... valahogy elment tőle a kedvem.

Selectfood írta...

Kedves "Névtelen",
Mármint milyen minőségű weboldalra gondolsz?