2011-04-29

Tonhalas lasagne


Egy újabb halas lasagne recept, amit most vörös tonhallal és mediterrán stílusban készítettem. Akárcsak a korábbiak, ez a lasagne is remek, nálunk biztosan lesz még belőle ismétlés.
Elkészíteni egyszerű, de némi idő azért kell hozzá, ezért rohanós hétköznapokra nem éppen a legjobb választás. Ráérős napokon viszont annál inkább!


Hozzávalók
kb. 3 adaghoz

300-350 g friss tonhal / vörös tonhal (fagyasztott vagy konzerv is lehet)
kb. 100 g finomra aprított vöröshagyma vagy újhagyma szárral együtt
2 db nagyobb paradicsom felkockázva (kb. 120 g) vagy hámozottparadicsom-konzerv
2-2,5 dl víz vagy halalaplé
1 maréknyi spenót, 15 db medvehagymalevél és egy kis csokor snidling felaprítva
friss oregánó, rozmaring
olívaolaj
fekete olajbogyó felkarikázva (tetejére is)
tengeri só, frissen őrölt fekete bors, 1 kis csipet szerecsendió

besamelmártás kb. 6 dl tejből
lasagnetészta (kb. 10 db)


Elkészítés

1 A hagymát pároljuk meg az olívaolajon, dobjuk rá a felcsíkozott friss tonhalat, forgassuk össze és időnként megkevergetve süssük át. Ha a tonhal már közepesen átsült, adjuk hozzá a a paradicsomot a levével együtt. Közepes hőfokon főzzük néhány percig, majd mikor a paradicsom már kezd pépesedni, öntsük fel annyi vízzel vagy az alaplével, amennyivel se nem túl leveses, se nem túl száraz nem lesz a ragu. (azért, hogy a tészta tudjon mit magába szívni később)
Dobjuk rá a spenótot, medvehagymát, olajbogyót, a zöldfűszerek nagy részét is, és ízesítsük.
Ha megfőtt, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a maradék zöldfűszereket is.

2 A lasagne felépítése: egy megfelelő méretű cserép vagy jénai tál aljába tegyünk a szósz levéből egy keveset, fektessünk le egy sor tésztalapot. Erre egy sor tonhalas ragu következik, rá pedig egy sor besamelmártás.
Ismét a tészta, szósz, besamel...  folytassuk addig, míg el nem fogynak a hozzávalók - nálam 2-3 emelet szokott kijönni -, a lasagne tetejére besamelmártás kerül kevés szószlével, vagy ha nem maradt volna, akkor egy kis vízzel higítva.
Díszítsük a tetejét olajbogyóval.

3 180°-on 30 percen keresztül süssük a lasagnét, végül lefedés nélkül további 10-15 percig.


Megjegyzés: Amennyiben konzerv tonhalat használunk, akkor azt csak az utolsó fázisban, a maradék zöldfűszerekkel együtt tegyük bele a raguba.

Nincsenek megjegyzések: