2011-09-26

Aszalt fügés és aszalt mangós pulykamellcsíkok


Nagyon megörültem mikor véletlenül rátaláltam az aszalt mangóra, mert az itthon kapható friss gyümölcsök eléggé zsákbamacskák, ritkán lehet igazán jót találni közöttük. Legalábbis nekem eddig nem nagyon sikerült, a legtöbb esetben élvezhetetlen ízűek. 
A beszerzés másnapján rögtön fel is használtam belőle az ebédhez. Fügével és hagymával kiegészítve egy fehérboros-tejszínes pulykahúsos ragut főztem.


Hozzávalók

500 g pulykamellfilé felcsíkozva
1 ek vaj
tengeri só, frissen őrölt színes bors
(víz)

1,5 dl száraz fehérbor
15 g kukoricakeményítő (elég valamivel kevesebb is)
1 db közepes méretű vöröshagyma finomra aprítva
kb. 1 ek vaj
100 g aszalt füge és 50 g aszalt mangó felcsíkozva
2 dl 12%-os főzőtejszín
kb. 75 ml víz

köret: párolt rizs


Elkészítés

1 Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta az előzőleg kissé megsózott, borsozott pulykamellcsíkokat. (Ha nagyon le akarna ragadni, öntsünk alá egy kis vizet.) Vegyük ki a húst a serpenyőből és tegyük félre.
2 Üvegesítsük meg a vöröshagymát egy kevés vajon, hintsük meg a kukoricakeményítővel és keverjük össze, öltsük hozzá apránként a bort is, majd keverjük az egészet csomómentesre.
Adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, főzzük még pár percig közepes hőfokon. Öntsük fel a tejszínnel, rottyantsuk össze, adjuk hozzá a pirított húst, végül ízlésünknek megfelelően lazítsuk a szószt vízzel.

Fogyasszuk párolt fehér rizzsel.


Tipp: Aszalt mangó és füge helyett más aszalt gyümölcs is jó választás lehet.

Nincsenek megjegyzések: