2011-09-04

Húsleves kakasaprólékból, leveskocka és Vegeta nélkül - 44. VKF!


Az aktuális, immáron a 44. VKF! háziasszonya Kriszti, az à la carte kulinária blog írója, aki a mostaninál jobb témát nem is választhatott volna. A mottó: számoljunk le a késztermékekkel!

Már régóta várakozott a piszkozataim között az ételízesítő nélküli húsleves, a kiírt témát meglátva pedig úgy gondoltam, hogy éppen itt az ideje a bejegyzés befejezésének, és vele együtt egy tévhit eloszlatásának: Vegetával nem jobb az étel. És leveskockával sem.

Tudom, hogy tud mindenki, vagy legalábbis majdnem mindenki húslevest főzni, de abban is biztos vagyok, hogy a népesség nagyobbik része szerint kell leveskocka vagy vegeta a húslevesbe (és még sok másba is). Pedig nem kell. A húsleves ízét a hústól, zöldségektől, zöldfűszerektől kell hogy kapja.


Amióta az első - emlékeim szerint a Vegeta - ételízesítő megjelent hazánkban, és a Vegetával jobb az étel! szlogen harsogott a televíziókból, a legtöbb magyar család el is kezdte használni a mindennapokban. Még azok az emberek is, akik előtte is tudtak kifogástalan és igazán ízletes leveseket főzni. Nálunk sem volt ez másképp, de emlékszem, hogy én a korábban készülteket határozottan jobban szerettem.
Nincs is jelen a konyhámban.


Az én húslevesem

Legtöbbször szárnyashúsból főzöm. Nem feltétlenül egész csirkéből, van hogy más szárnyasaprólékból; pulykanyakból, kakasból, vagy éppen ami a rendelkezésemre áll. Általában nagyobb adagot főzök mint ami elfogy, mert így már van is húslevesalaplevem, ami vagy a fagyasztóba, vagy napokon belül felhasználásra kerül.


Hozzávalók
a mennyiségeknek és az arányoknak nem feltétlenül kell megegyezniük a megadottakkal, inkább csak indikáció gyanánt tüntetem fel őket

675 g kakasaprólék (vagy más szárnyashús ízlés szerint)
400 g sárgarépa, petrezselyemgyökér vagy paszternák és zellergumó felszeletelve
1 db (kb. 35 g) vöröshagyma egészben
1 db (kb. 25 g) kicsi paradicsom 
1-2 gerezd egész fokhagyma
8-10 szem  fekete bors
20-25 g friss petrezselyem, lestyán, zellerzöld összekötözve (jó a fagyasztott vagy szárított is)
tengeri só
kurkuma a színezéshez (el is hagyható)
3,25 l hideg víz

kerülhet még bele: karalábé, paprika, esetleg burgonya
levesbetétnek jó a cérnametélt, tarhonya, rizspehely, rizs... stb. (ezeket van aki külön főzi meg és tálalja fel, és van a ki a levesbe főzi - én is, ha teszek bele)


Elkészítés

Tegyünk minden hozzávalót egy lábosba, öntsük fel a hideg vízzel és tegyük fel főni közepes hőfokon. Lényeg, hogy lassan forrjon fel és főjön, hogy ne legyen zavaros a leves. Szükség esetén merjük le róla a keletkezett habot. Addig főzzük, amíg a hús a zöldségekkel együtt megpuhul.
A kurkumát és a zöldfűszerek egy részét elég csak a főzés legvégén a leveshez adni.

Én fiatal kakasból szoktam leginkább készíteni ezt a levest, ezért ugyanannyi idő alatt megfőnek benne az aprólékok, mint a gyökérzöldségek. Arra figyeljünk csak oda, hogyha máj és kakashere is kerül a levesbe, azokat csak később tegyük bele, mert hamarabb megfőnek.


Tipp: Aki mégis ragaszkodik az ételízesítőhöz, készítse el saját maga az egészséges keverékét. Nem
kell mást tenni hozzá, mint finomra aprítani a gyökérzöldségeket, megszárítani a zöldfűszerekkel együtt, az utóbbit összemorzsolni, jól összekeverni egy kis kurkumával, esetleg már a sóval is. Sötét helyen, jól zárható üvegben tárolható.

A témával kapcsolatos korábbi bejegyzéseim, késztermékek helyett házilag készült, adalékanyagoktól mentes receptjeim:

Még egy ötlet: a bolti színezékekkel, megterséges aromákkal és ízfokozókkal tuningolt gyümölcsjoghurtok helyett fogyasszunk natúr joghurtot mézzel, agave- vagy juharsziruppal, lekvárral ízesítve, édesítve. Jóval egészségesebb és pénztárcakímélőbb választás is lehet.


Nincsenek megjegyzések: