2012-03-29

Ibolyás tápiókapuding mákos-kakaós „földben”, cserépben



Rengeteg lehetőség rejlik ebben a desszertben. Az ehető virágokat idényük szerint lehet variálni; az ibolya mellett a rózsa, jázmin és a levendula is jó választás lehet. A tápiókagyöngy híján egyszerű pudingot is készíthetünk, nyáron kerülhet fagyi is a cserépbe. Nekem így cserépben különösen tetszik, de hagyományos tálkákban is tálalhatjuk a desszertet.   
A kekszet úgyszintén mindenki kedvére változtathatja hozzá, de a színe miatt kakaó mindenképpen legyen benne.


Hozzávalók
6-8 adaghoz

a pudinghoz
200 g apró tápiókagyöngy
5,5 dl sovány tej
12 g (2 maroknyi) ibolyaszirom (ehhez a mennyiséghez kb. 2 nagy csokor ibolya szükséges. Vízzel öblítsük le őket, majd papírtörlővel vagy szabad levegőn át-átforgatva szárítsuk meg a virágokat, és szedjük le a szirmait.)
3 dl tejszín
50 g pálmacukor
2 db (35 g) tojássárgája
Sovány tej és tejszín helyett teljes tejet is használhatunk a pudinghoz.

a „földhöz”
kb. 20 db kekszhez
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
35 g mák (én egészet használtam)
50 g kakaópor
1 pici csipet
70 g olvasztott vaj
75 g folyékony méz (ha van, akkor a legjobb egy ibolyás akácméz)

tiszta, csak erre a célra használt kisméretű agyagcserepek
szívószál
egy kis csokor ibolya és ibolyalevél a díszítéshez


Elkészítés

1 Az ibolyaszirmokat áztassuk be néhány órára a tejszínbe. A tápiókagyöngyöket 20-30 percre elegendő beáztatni a tejbe.
2 A kekszhez keverjük össze egyenletesen a  száraz hozzávalókat, adjuk hozzá a mézet és a vajat, gyúrjuk össze gyorsan, majd kézzel formázzunk korongokat a tésztából, és tegyük őket egy vékonyan kivajazott tepsibe. 175°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácson, 15 perc alatt süssük meg őket, majd rácson hűtsük ki.
3 A tápiókapudinghoz öntsük egy tapadásmentes edénybe a tápiókagyöngyöket a tejjel, pálmacukorral és  ibolyás tejszín felével együtt, 1-2 evőkanálnyi ibolyaszirmot félretéve belőle. Közepes hőfokon sűrű vagy állandó kevergetés mellett melegítsük, de ne forraljuk. Adjuk hozzá a tojássárgákat is, főzzük készre. Akkor jó a puding, ha a tápiókagyöngyök már átlátszóak. A végén keverjük hozzá a félretett ibolyaszirmokat is, és tegyük félre hűlni.
4 Verjük fel a maradék ibolyás tejszínt és egy hajlékony spatulával keverjük a langyosra hűlt pudinghoz.
5 A virágcserepek töltéséhez daráljunk le kekszeket, tegyünk egy-egy réteget az aljukra, erre egy kevés pudingot, majd állítsunk a közepébe egy akkora darabka szívószálat, amekkora nem látszódik ki a cserépből. Töltsük meg pudinggal, aminek a tetejére tegyünk még egy réteg darált kekszet - vigyázva, hogy a szívószálba ne kerüljön belőle.

Tálalás előtt tűzzünk néhány szál ibolyát a szívószálakba. Langyosan és behűtve is nagyon finom.


Megjegyzés: Néhány keksz nem került felhasználásra a desszerthez, de nem veszett kárba. :) Ehhez a mennyigégű tápiókapudinghoz a keksz 3/4-e elegendő.

9 megjegyzés:

Erika írta...

Hogy Te miket tudsz:) Ez nagyon ötletes:)

Selectfood írta...

Köszi. :) Jó régóta tervben volt már, csak az ibolyára vártam hozzá.

Eva írta...

Hát ez haláli! Esküszöm ezt egyszer megcsinálom ha csak valami élethű művirággal fogom díszíteni de akkoris! :-)
Akartam reggel írni a fb-on amikor írtad, hogy ami a cserépben volt megettétek, hogy "de csak a virágot nem?" Hát most látom, hogy nem csak a virágot....már csak valami csokival bevont ostyacsrépbe kellett volna "ültetni" és akkor mosogatni sem kell... :-))) Fantasztikus ötlet!

chriesi írta...

De klassz! És mennyire jó, hogy pont ibolya íze van!

Selectfood írta...

:))
Jó megtévesztőre sikerült, az biztos.
Terveben van most egy másik desszert is, annál az alap is ehető lesz, majd meglátod! (ha sikerül összehozni persze)

Selectfood írta...

Köszi, chriesi! Diszkréten érezhető az ibolyaíz, levendulával ütősebb lenne, de azt nem mindenki szereti. Olyan kis ennivaló, ugye? :)

Márti írta...

Fantasztikus ötlet, gratulálok!

Vicuska írta...

Kinéztem ezt az ötletet valahol a neten (más recepttel), de nem vágtam bele a projektbe- fantasztikusan jól sikerült!!!!!! lenyűgöző!

Selectfood írta...

Márti, Vicuska, köszi szépen! Tényleg élethűre sikerült, a kekszet előtte ki is kísérleteztem, hogy pont ilyen legyen. Az a jó benne, hogy igencsek mutatós, és tényleg bármit - pudingot, krémet, fagyit - lehet tenni a cserépbe, az ehető virágokkal pedig még tovább variálható mindez.