2012-04-23

Fahéjas hot cross buns


Avagy az angol keresztes zsemlék. Vagy édes húsvéti zsemlék. Az eredetébe nem mélyedtem bele, nem is húsvétra készült, csak éppen ez tetszett meg az egyik kenyeres könyvemből, és megsütöttem. A recept eredetileg élesztőport tartalmaz és kenyérsütőgépekre szól, de én sokkal jobban szeretem a friss élesztőt, mert sokkal megbízhatóbbnak tartom, mint a port, és a tészták is sokkal jobbak lesznek vele.

Mazsola helyett aszalt áfonyát is lehet a tésztájába gyúrni, szimpla fahéj helyett pedig tetszés szerinti fűszerkeverékkel ízesíteni. Nagyon egyszerű és mutatós péksütemény.

Hozzávalók
kb. 15 db-hoz

750 g sima búzaliszt
1 púpozott ek őrölt fahéj
65 g nádcukorpor
2 g finom tengeri só
1 db (48 g) felvert tojás
4 dl kézmeleg sovány tej
23 g friss élesztő
40 g puha vaj
100 g mazsola

2 ek liszt 3 ek vízzel sűrű pasztává keverve, amit töltsünk egy kisméretű zacskóba és az egyik sarkán vágjunk egy pici lyukat
1 ek méz vagy valamilyen szirup, kevés vízzel felhigítva - a kenéshez

Elkészítése a szokásos módon történik:
1 morzsoljuk a meleg tejbe az élesztőt és egy evőkanálnyi cukor hozzáadásával futtassuk fel. A száraz alapanyagokat a mazsola kivételével keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a felvert tojást, a puha vajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk belőle rugalmas, nem ragadós tésztát. Mikor összeállt a tészta, gyúrjuk bele a mazsolát is. Ha kell hintsünk még rá egy kevés lisztet.
2 Konyharuhával lefedve, meleg helyen kelesszük a duplájára.
3 Miután megkelt a tészta, gyúrjuk át és formázzunk belőle 15 db (mérettől függ mennyit) cipót, amiket tegyünk egy vékonyan kivajazott-kilisztezett tepsibe.
Fedjük le ismét a konyharuhával és kelesszük még további fél órán keresztül.
4 Utána egy éles késsel a kiscipók tetején ejtsünk egy-egy kereszt formájú bevágást, amiket töltsünk meg a lisztpasztával.
5 200°C-os sütőben 18 perc alatt, a középső rácson süssük aranybarnára.
6 Vegyük ki a sütőből és ecsettel kenjük be mindegyik tetejét a higított sziruppal vagy mézzel.

6 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon szép cipók! Igen, friss élesztővel klasszisokkal jobb a tészta. Én szárítottal készítettem és nem lett olyan szép. Nálunk itt Dublinban nagyon népszerű húsvét idején főleg.

Selectfood írta...

Köszönöm szépen, Erika! Szárítottal nagyon nem szeretek dolgozni, mert mindegyik másképp viselkedik. A friss élesztő meg mindig ugyanúgy, csak ki kell egy kicsit ismerni. Nem igaz? ;)

Pixie Pie írta...

Nagyon ínycsiklandozóak! Olyan jól sikerült a fotód, mintha tényleg most kaptad volna ki frissen a sütőből.

Selectfood írta...

:) Valami olyasmi hatást szerettem volna elérni vele, Pixie. Szépnek találtam csak így egyszerűen. Nagyon örülök, hogy neked is tetszik!

Zita írta...

Nagyon guszták! Meg kellene sütnöm végre nekem is!

Selectfood írta...

Köszönöm, Zita. Hajrá, hajrá! ;)