2012-04-26

Halas mascarponeszószban sült spenótos-medvehagymás-paradicsomos cannelloni


Azt hiszem, hogy minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez egy csodás cannellonirecept. Az töltelék adta magát az itthon fellelhető alapanyagokból, a halas ízesítésű mascapronés öntet ötlete pedig Jamie Oliver egyik könyvéből való. Könnyű elkészíteni, csak a cannellonik megtöltésére kell némi időt szánni, de mindenképpen érdemes kipróbálni.
Ha nem lenne benne hal, még vegatariánus jelzővel is illethetném.

Hozzávalók
25 db (1 doboz) cannellonicsőhöz

650 g blansírozott, lecsepegtetett spenót és medvehagyma keveréke felaprítva (vagy bármilyen más zöld növénykeverék; csalán, tyúkhúr, komló, mángold, pak choy - ami éppen van)
2 db (100 g) lila hagyma nagyon finomra aprítva
25 g szárított shiitake gomba forró vízbe áztatva, majd miután megszívta magát, feldarabolva (helyettesíthető más szárított, vagy akár friss gombával is)
5 dl házi paradicsomszósz
olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió

400 g mascarpone
2 dl főzőtejszín
25 g reszelt parmezán
1 db 200 g-os halkonzerv, alaposan lecsepegtetve (nálam paradicsomos hering, összesen 130 g)
1 maréknyi oregánó finomra aprítva
tengeri só

reszelt parmezán a cannelloni tetejére


Elkészítés

1 Egy serpenyőben kevés olívaolajon futtassuk meg a lila hagymát, adjuk hozzá a shiitake gombát, a zöldeket, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, végül öntsük fel a paradicsomszósszal. Forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük néhány percig, míg besűrűsödik egy kicsit.
Tegyük félre hűlni.
2 Közben keverjük össze a tejszínt a mascarponéval és a reszelt parmezánnal, enyhén sózzuk meg és adjuk hozzá az oregánót is. A halat villával törjük össze és dolgozzuk simára a sajtkrémben (vagy egyszerűen morzsoljuk bele).
3 Egy megfelelő méretű jénai tálba öntsük a halas sajtkém felét, majd - ha a paradicsomos töltelék már nem túl forró - töltsük meg vele a cannellonikat és fektessük őket a krémre.
4 Ha végeztünk a csövekkel, öntsük egyenletesen a tetejükre a krém másik felét, reszeljünk rá parmezánt, majd  200°C-ra előmelegített sütőben a középső rácson, 30 perc alatt, fedetlenül süssük készre.

Nincsenek megjegyzések: