2012-04-22

Zserbótallér


A fél óra alatt elkészülő, kosárkáknak indult tallérok. Be is váltották a gyanúmat, mert hát az előbbinek szántam őket, de nem tettem formába, csak úgy kézzel formáztam és töltöttem meg őket. Az ízélményen viszont mit sem változtatott, azt sikerült nagyon eltalálnom.
Végül is így kevesebbet kell mosogatni, és kosárkaforma nélkül is bátran neki lehet állni.

Aki szereti a zserbót, az rajongani fog ezekért a tallérokért (vagy ha úgy tetszik, kekszekért), mert a hamisítatlan zserbóízt nyújtja, viszont az elkészítési ideje és a vele járó munka csak egy töredéke a zserbóénak.


Hozzávalók
kb. 16 db-hoz

150  g darált dió
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
65 g nádcukor
1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
2 db vaníliarúd kikapart belseje
55 g kemény vaj
30 g zsírszegény tej

házi sárgabaracklekvár
kb. 40 g jó minőségű olvasztott étcsokoládé


Elkészítés

1 Keverjük homogénre a száraz alapanyagokat, morzsoljuk hozzá a vajat, és öntsünk hozzá annyi tejet,  hogy a massza összeálljon. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
2 Nem kell pihentetni, rögtön neki is lehet állni a formázásnak. Közepes méretű golyókból formázzunk a tenyerünkben kosárkákat úgy, hogy a peremeik ne legyenek túl vékonyak, hogy meg tudják tartani a lekvárt. (aki egyszerűbbnek vagy szebbnek találja, az sütheti formácskákban is)
3 Sorakoztassuk a kosárkákat - nem túl szorosan egymás mellé - egy vékonyan kivajazott tepsibe, majd tölstük meg őket a sárgabaracklekvárral.
4 180°C-ra előmelegített sütőben 16 perc alatt süssük készre.
5 Rácson hűtsük ki a tallárokat/kosárkákat, végül díszítsük őket olvasztott étcsokoládéval.

Másnapra megpuhulnak. Érdemes dupla adagot készíteni belőle.


Tudtátok, hogy a Csalán Egyesületnél receptverseny van? Még mindig tele a polc? címen fut, és május 2-ig várják a tavalyi (esetleg korábbi) befőttekből, lekvárokból, dzsemekből, szószókból, és egyéb finomságokból készülő ételeket. Nekem tetszik a kezdeményezés.
További részletek a receptverseny kiírásában.

Frissítés: Ezzel a recepttel 3. helyezést értem el a versenyen! :)

Nincsenek megjegyzések: