2012-08-23

Csokoládés-mandulás-fügés rudacskák

Ennek a pofonegyszerű sütés nélküli fügés desszertnek az ötlete a múltkori facebookos nyereményjáték kapcsán adódott. Az ajándékok között volt egy algarve-i csokoládés-mandulás fügespecialitás is, ami a hozzávalói szerint nem tartalmazott mást, mint fügét, cukrot, mandulát, csokoládét, citromlevet és ánizsmagot. Szándékomban is állt reprodukálni, és miután a válaszadók között ez volt az egyik legnépszerűbb, gyorsan meg is tettem.

Az eredetihez képest az enyémbe nem került hozzáadott cukor, csak annyi van benne, amennyit az étcsokoládé tartalmaz. De ha valaki teljesen cukormentessé kívánja tenni, akkor az is könnyen kivitelezhető. Étcsokoládé helyett kakaóvajat és kakaóport kell beletenni, és a kívánt édesítőszerrel - például nyírfacukorral (Xukor) vagy gyümölcscukorral - édesíteni. Szerintem mehet bele méz is, de akkor kevesebb kakaóvajat kell hozzáadni.

Ami az aszalt fügét illeti, szerencsére én nem szoktam száraz, kemény példányokkal találkozni, majdnem mindig sikerül jó állagút beszereznem belőle. Ha valakinek nem lenne lehetősége válogatásra, a keményebb fügét ehhez a desszerthez érdemes beáztatni mandulalikőrbe, és felhasználás előtt jól lecsepegtetni.


Hozzávalók

150 g aszalt füge felaprítva
150 g blansírozott mandula
100 g étcsokoládé (nálam 60%-os)
kb. 1 ek citromlé
1 mk ánizsmag

folpack
porxukor - el is hagyható


Elkészítés

1 A étcsokoládét vízgőz fölött olvasszunk fel, majd tegyük félre hűlni.
A blansítozott mandulát egy késes aprítógépben daráljunk finomra (nem kell lisztesre), és adjuk hozzá a felaprított aszalt fügét, ánizsmagot és a citromlevet is. Indítsuk be újra az aprítógépet, míg egy homogén, ragacsos keveréket nem kapunk.
3 Miután az olvasztott csokoládé szobahőmérsékletűre hűlt, öntsük a ragacsos keverékhez, s gyúrjunk belőle masszát.
4 A masszából egy-egy darabot leválasztva formázzunk 1-1,5 cm átmérőjű hengereket, tekerjük be őket egyesével folpackba, végül formázzuk őket kocka alakú rudakká.
5 Tegyük hűtőbe míg megszilárdulnak.
6 Fogyasztáshoz daraboljuk a rudalat ízlés szeint 4-5 cm hosszú pálcikákká, majd hempergessük őket vékony réteg porxukorba (nyírfacukorporba). Ez az utolsú művelet el is hagyható, de tény és való, hogy a fehér por dekoratívabbá teszi a rudakat.

Ilyenkor nyáron feltétlenül érdemes hűtőben tárolni. Napokig eláll.

1 megjegyzés: