2009-01-18

Bacalhau com natas / Tejszínes tőkehal


Hozzávalók

1 kg tőkehal
(szárított tőkehal beáztatva, ennek hiányában fagyasztott)
1,2 kg burgonya
3 db nagyobb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 db babérlevél
2 dl főzőtejszín
reszelt parmezán
(tengeri só)
frissen őrölt fekete bors
(olívaolaj vagy olaj a sütéshez)
a besamelmártáshoz:
50 g vaj
50 g liszt
3 dl tej
őrölt szerecsendió
csipet


Elkészítés

1 A halat előfőzöm. (Ha fagyasztott tőkehalból készül, akkor sós vízben)
2 Meghámozom a hagymát, fokhagymát, együtt ledarálom vagy nagyon apróra vágom. A meghámozott burgonyát pici kockákra vágom, majd forró olajon kisütöm - vagy zsiradék nélkül a sütőben megsütöm -, leitatom róla a felesleges zsiradékot.
3 Ha megfőtt a hal, óvatosan kiveszem a vízből - amit nem öntök ki, mert a besamelmártáshoz fogok belőle használni - hagyom kihűlni, kiszálkázom.
4 Felforrórítom az olívaolajat, beleteszem a hagymát, fokhagymát, babérlevelet; megfonnyasztom majd a hallal összemelegítem. (Sózom.) Borsozom.
5 Elkészítem a besamelmártást 1/2 rész tejjel + 1/2 rész halalaplével azután felöntöm a  főzőtejszínnel. Szerecsendióval ízesítem, összerottyantom.
6 Végül összekeverem a halat, burgonyát és a mártást egy hőálló/agyagtálba, megszórom frissen reszelt parmezánnal és 200º-os sütőbe tolom annyi időre, amig megpirul a teteje.

Megjegyzés: Általában friss fejes salátával fogyasztjuk.
Én a burgonya olajban való kisütése helyett, olívaolajjal meglöttyintve sütőben sütöttem elő.

Nincsenek megjegyzések: