2010-01-03

Croissant - szigorúan leveles tészta nélkül


Hozzávalók

1 kg átszitált finomliszt
2x12 g sütőpor vagy 25 g friss élesztő
csipet só
ízlés szerint cukor (nálam 2-3 ek nádcukor)
200 g puha vaj
3 dl langyos tej
3 dl langyos víz
1 db kis tojás a kenéshez


Hozzávalók

1 A liszttel keverjük el a sütőport, majd gyúrjunk sima tésztát az hozzávalókból és tegyük hűtőbe min. 1/2 órára. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt csak oldjuk fel a meleg vizes-tejes keverékben.
2 Nyújtsuk ki a tésztát és hajtogassuk össze 4 rétegbe. Tegyük vissza a hűtőbe újjabb 1/2 órára. Ismételjük meg még 2x a nyújtás-hajtogatást.
3 Végül nyújtsuk ki a tésztát néhány mm vastagságúra, vágjunk belőle hosszú háromszög formákat majd azokat feltekerve formázzuk meg a croissant-okat. Kenjük meg a tetejüket a felvert tojással.
4. Tegyük sötőpapírral bélelt tepsibe és 175º-on kb. 20 perc alatt süssük aranysárgára.

Tipp: A sütés nélküli croissant-okat le is fagyaszthatjuk; először egy tálcán tegyük a fagyasztóba, majd ha már megkeménykedtek akkor zacskózzuk be őket és fagyasszuk le. Így mikor friss croissant-ra vágyunk, már csak meg kell süssük.
Fogyasszuk ízlés szerint sós vagy édes feltéttel, de akár sütés előtt meg is tölthetjük őket valamilyen kedvünk szerinti  finomsággal.

Megjegyzés: Nem elhanyagolandó szempont, hogy nem zsiradéktól csepegő croissant-t készítünk és fogyasztunk, ezenkívül a sütés másnapján is finom puha marad.

A házi mogyorókrémes bejegyzésemnél  fázisfotók is megtalálhatóak.

Nincsenek megjegyzések: