2010-12-05

Fahéjas sütőtökpüré pirított dióval, kandírozott akácvirággal





Férjem (volt férjem) egyik kedvenc desszertje a „Papas de abóbora” volt sokáig, amit a nagymamája szokott készíteni, és ami az ő tiszteletére az első receptem volt itt a blogban, ugyanis megkaptam tőle a receptet.  Tavaly többször is készítettem már, de idén még nem került rá sor.
Kicsit átgondoltam, hozzátettem, s elvettem belőle és elkészítettem az én verziómat, a Férjem ízléséhez formálva.
Mostantól már ez a kedvenc sütőtökpüréje!

A desszert különlegessége még az, hogy ugyanabból az erdőből való az akácvirág és a dió is. Mivel az erdőben is jól megvannak egymással, így a tányéron sem lehetett ez másként.
A virágos mézekért pedig teljesen odavagyok! Idén ibolyával és bodzavirággal teszteltem csak őket, de jövőre sokkal többfélét fogok eltenni. Elbűvölő illatával édességeket, joghurtokat, teákat, tényleg bármit különlegessé tudnak tenni a mézbe zárt virágok.


Hozzávalók

2 kg sült sütőtök a héjáról lefejtve
2 dl töklé vagy víz
Ez most nem a sonkatök volt, hanem egy hatalmas, talán 30 kg-os sütőtök. Kicsit vizesebb és kevésbé édes mint a kisebb társa.
100 g finom rozsliszt
50 g kukoricaliszt
kb. 1 ek őrölt fahéj
1 csipet tengeri só (el is hagyható)
60 g akácméz vagy más virágméz
Ami lehet egy akácvirágokkal felturbózott méz is, bár az enyém ezúttal bodzavirágos virágméz volt.
1-2 ek dióolaj

durvára tört pirított dió
kandírozott akácvirág


Elkészítése pofonegyszerű.

1 A liszteket szitáljuk össze a fahéjjal és egy kis csipet sóval, közben tegyük fel egy magasfalú edényben a sütőtököt a töklével összemelegedni. Mikor már forró, akkor apránként szitáljuk hozzá a lisztkeveréket folytonos keverés mellett, és közben azért legyünk óvatosak, mert nagyon tud fröcskölni ez a forró pép.

2 Keverjük hozzá a mézet is, vegyük le a tűztől, és egy botmixerrel dolgozzuk simára. Végül adjuk hozzá a dióolajat, keverjük jól össze a pürével, de már ne főzzük tovább.

Osszuk a pürét induviduál tálkákba, kínáljuk pirított dióval és kandítozott akácvirággal gazdagítva.

Nincsenek megjegyzések: