2010-12-06

Isteni rozmaringos báránycomb, vele sült zöldségekkel



Eddig nem sűrűn készítettem bárányt, talán mert sokkal bonyolultabbnak gondoltam az elkészítését, és mert csak a közelmúltban találtam olyan megbízható beszerzési forrásra, ahol biztosan tudom, hogy az állatok szabadtartásban vannak, a húsuk pedig első osztályú.

Bárányhúsból nagyon szeretjük a moussakát, de ezt a combot most inkább megsütni volt kedvem. Kicsit aggódtam, mivel vendégeink is voltak ebédre, de szerencsére nem okoztam csalódást, sőt! Még Marikának is nagyon ízlett, pedig ő az állítása szerint nem is szereti a bárányhúst.
Szerintem sokan vannak így ezzel, de valószínűleg ennek csak az lehet az oka, hogy nem ettek még igazán jól elkészítve. Itt egy egyszerű, de annál nagyszerűbb recept következik sült báránycombra:



Hozzávalók
4 személyre

1 db 1,5 kg-os bárány hátsó comb lehetőleg a zsírosabb részeitől megszabadítva
extra szűz olívaolaj
durva tengeri só
frissen őrölt fekete bors
kb. 3 ek friss vagy szárított rozmaring
2 nagyobb fej fokhagyma gerezdjeire szedve, héjában hagyva
a mentaszószhoz:
1 tk aprított szárított menta, vagy néhány finomra aprított friss mentalevél
1 ek frissen facsart citromlé
2-3 ek forró víz
1 tk finom nádcukor

sárgarépa és paszternák nagyobb darabokra vágva
apró szemű burgonya meghámozva, a nagyobbak ketté vágva

párolt brokkoli


Elkészítés

1 A báránycombot kenjük be olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk meg. Egy jénai tálba tegyük le a rozmaring és a fokhagyma felét. Fektessük rá a húst, tegyük rá a tetejére a többi fokhagymát és rozmaringot, fedjük le alufóliával és süssük 250°-on a középső rácson, két órán keresztül.

2 A mentaszószhoz közben keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni.

3 A sütőből kivéve egy ecset segítségével kenjük be alaposan a húst a mentaszósszal, fordítsuk meg, majd tegyük a zöldségeket is a báránycomb mellé, forgassuk össze a hús szaftjával és toljuk vissza 200°-os sütőbe lefedve, szükség szerint további 1-1,5 órára. Az utolsó fél órában már az alufólia nélkül süssük az ételt, egyszer-kétszer szafttal meglocsolva, vagy összeforgatva vele.


Kínáljunk párolt brokkolit is a báránysült mellé.

Nincsenek megjegyzések: