2010-12-05

Vaníliás-banános sütőtökkenyér





Már régóta készültem banánkenyeret sütni... és sütőtökkenyeret is.
Úgy adódott, hogy volt 3 darab fotózásra félretett, majd megmaradt sült sütőtököm, így nekiálltam sütőtökkenyeret sütni, de keveseltem a mennyiséget 1 kg liszthez, ezért egy banánt is tettem bele, és mivel vaníliám is van még bőven, jól is áll mind a banánnak, mind a sütőtöknek, így került bele az is.
Különleges kenyér, mennyei illattal!


Hozzávalók

1 kg finom búzaliszt (Biokorn T550)
300 g sült sütőtök
100 g érett banán
3 dl kézmeleg sovány tej
25 g friss élesztő
1 ek (házi) vaníliás nádcukor
65-70 g nádcukor
50 g olvasztott vaj
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kis csipet só
2 db tojás


Elkészítés

1 Futtassuk fel az élesztőt a tejben a vaníliás nádcukorral. A lisztet keverjük össze a nádcukorral és a csipet sóval.
2 Gépi habverővel keverjük össze a sütőtököt, banánt, vajat, vaníliát és a tojásokat. Önstük hozzá a felfuttatott élesztőt, keverjük össze egy villával, majd kezdjük el adagolni hozzá a cukros lisztet. Eleinte össze lehet dolgozni a villával, de a tésztagyúrást kézzel kell befejeznünk. (Vagy géppel, ki-ki ahogyan szereti)
3 Konyharuhával lefedve kelesszük a tésztát langyos helyen, vagy míg a duplájára kel.
4 Formázzuk a tésztát a kívánt formára - és cipót formáztam -, és tegyük egy kivajazott-lisztezett formába, ismét kelesszük langyos helyen, olyan 20-25 percen keresztül, óvatosan kenjük le a tetejét vizes tejjel, és 175°-os sütőben, az alsó rácson süssük készre egy óra alatt.
Vigyázzunk, mert könnyen megég a teteje! Ha szükséges, le is lehet takarni alufóliával ha már a kívánt színt elérte.

Magában is nagyon ízletes, de érdemes megkóstolni sajttal és lekvárral is. (Mármint a kettővel egyszerre.)

2 megjegyzés:

Ritmus írta...

Erre a receptre most találtam, jól hangzik nagyon. Ízre milyen? Dominál-e a sütőtök vagy a banán?

Selectfood írta...

Igen finom ez a kenyér, mindkét íz harmónikusan kiérződik benne. A vanília pedig tökéletesen kiegészíti az ízkombinációt.
Próbáld ki!