2013-08-11

Bacalhau Albardado

„Albardado” tőkehal, avagy bundás tőkehallaskák (portugál recept)


Ezt a receptet a kedvenc portugál szakácskönyvemből - Olleboma: Culinária Portuguesa - készítettem.
A leírás szerint Portugáliában a helyi vásárokon sűrűn találkozhatunk ezzel a remek snackkel, fejes salátával vagy uborkasalátával társítva. Jobb házaknál különféle köretekkel szervírozzák; párolt spenóttal, vízitormával vagy sóskaféleséggel, sült krumplival vagy homoki-tehénborsó-salátával. A homoki tehénborsó (Vigna unguiculata) neve csalóka, ugyanis inkább apró szemű közönséges fehér babnak néz ki, mint borsónak.

Főételként fogyasztva készítsünk mellé paradicsomos rizst (is), némi jófajta juh- vagy kecskesajttal kiegészítve. Hmmm, tökéletes lesz.


Hozzávalók
  • 1 db 200-250 g-mos, vastag, sóban szárított tőkehalszelet (a vékony szeletek ehhez az ételhez nem megfelelőek, mert nem lehet őket nagyobb laskákra szedni)
  • 1 db (42 g) tojásfehérje
  • 1-2 ek finomra aprított petrezselyem
  • 60 g (búza)liszt
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tk olívaolaj a masszába, plusz a sütéshez
  • frissen tört fekete bors
  • (csak akkor, ha nem lenne elég sós a hal)

 
Elkészítés
  1. Keverjük össze a lisztet a langyos vízzel, 1 tk olívaolajjal és némi borssal. Tegyük félre.
  2. Helyezzük a halszeletet egy hőálló tálba, öntsük fel forró vízzel, fedjük be és hagyjuk állni 20 percig, majd vegyük ki a vízből és tegyük félre hűlni.
  3. Óvatosan bontsuk szét a szelet halat, úgy, hogy minél nagyobb laskákat kapjunk. Szálkátlanítsuk.
  4. Forrósítsunk fel nagyjából 2 ujjnyi olívaolajat a sütéshez.
  5. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét és óvatosan dolgozzuk össze a lisztes masszával és a finomra aprított petrezselyemmel együtt.
  6. Mártogassuk a tőkehallaskákat a masszába, s süssük őket néhány perc alatt aranybarnára. Ha túl hígnak találnánk a masszát, akkor szitáljunk hozzá még egy kevés lisztet.


Megjegyzés: Ha több személyre és/vagy főételnek szánjuk ezt a bundás tőkehalat, akkor igény szerint növeljük a fenti adagot.

Nincsenek megjegyzések: