2013-08-09

Kecsketejes-mascarponés duplacsokoládé-fagylalt

Pár hete lett végre egy remek kis fagylaltgépem. A remek jelzőt csak ennek a fagyinak az elkészítése után tudom rá használni, mert ez már a sokadik tesztelésem volt vele. Még mindig az ismerkedési fázisnál tartunk.
Ez a csokifagyi végül még annál is jobb lett, mint amire számítottam. Ráadásul kecsketejjel készült. Mostanában valahogy majdnem mindenbe kerül valami kecsketejes termék, vagy maga a kecsketej. Rajongunk érte.



Hozzávalók
kb. 2 l házi csokoládéfagylalthoz


600 g pasztőrözött teljes kecsketej
500 g mascarpone
50 g zsírszegény kakaópor
175 g étcsokoládé (nálam 70,4 %-os belga Callebaut)
2 db vaníliarúd - opcionális
90 g nádcukor
150 g (nálam 8db) tojássárgája



Elkészítés

1 Keverjük habosra a tojássárgákat a nádcukorral és a vaníliák kikapart magjaival.
2 Tegyük egy lábosba a kakaóport és egy kis kecsketejet, keverjük csomómentesre egy kézi habverővel. Öntsük hozzá a többi tejet, dobjuk bele a már kikapart vaníliarudakat és keverjük bele a mascarponét is.
Sűrű kevergetés mellett hevítsük fel majdnem forráspontig, majd dobjuk bele a csokoládécseppeket (vagy feldarabolt étcsokoládét), várjuk meg míg felolvad a csoki, keverjük simára, majd adjuk hozzá a cukros tojássárgájahabot a még majdnem forró csokoládéalaphoz.
3 Tegyük félre hűlni. Én először a hűvös pincében hűtöttem, aztán 20 percre betettem a fagyasztóba, hogy gyorsabban elérje a kívánt hőfokot. Ha nem sürgős, akkor a hűtőbe is tehetjük a fagylaltalapot, akár egyik napról a másikra.
4 A fagylaltgépgyártó utasításai szerint járjunk el a fagylalt készítésekor.


Nekem egy 6 W-os Kenwood IM200-as fagylaltgépem van, 1,1 l űrtartalmú üsttel. Fagylaltkészítés előtt az üstöt legalább 24 órán keresztül ajánlott a fagysztóban jól lehűteni.
A hideg fagylaltalapot lehetőleg nagyon gyorsan a már bekapcsolt gépbe kell önteni. A fenti alapból én 9 dl-t használtam csak fel egyszerre, ami ahogy dermedt és habosodott, úgy nőtt a térfogata éppen akkorára, amekkora hely volt a gépben. Ennél többet nem érdemes ebbe a fagylaltgépbe önteni.
30 perc alatt elkészült a selymesen krémes csokoládéfagylalt, amit ha nem fogyasztunk azonnal, akkor tegyük át egy erre alkalmas dobozba és tároljuk a fagyasztóban. Kb. egy óra múlva még hasonló állagú, mint amikor elkészült. Viszont ha már jóval a tervezett fogyasztás előtt elkészítjük a fagylaltot, és hosszabb ideig van a fagyasztva, akkor ne felejtsük el kivenni legalább fél órával a fagyasztóból a kívánt fogyasztási idő előtt.

A fenti adagmennyiség nem felhasznált részét másnapig tároltam a hűtőben, aminek eredményeképpen jóval sűrűbb lett az állaga az előző napiéhoz képest. Mindenesetre tettem vele egy próbát. Felkevertem, és gyorsan beleöntöttem a bekapcsolt gépbe...és kb. 30 másodperc múlva befagyott a gépbe a fagyialap. Sebaj. Kiügyeskedtem, botmixerrel átkevertem és lefagyasztottam. Így is finom és egészen jó állagú lett, de nem lett annyira selymes és könnyed, mint a géppel készült.

Két tanulság levonható; az egyik, hogy ezt a fagylaltalapot nem szabad túlhűteni, a másik pedig, hogy gép nélkül is elkészíthető - bár nem lesz ugyanolyan a kettő - elég csak néhányszor átkeverni a fagyasztás első óráiban.


Tipp: Van már a blogon egy másik csokifagyi, ami fagylaltgép nélkül és nem főzve készül.

Nincsenek megjegyzések: