2013-08-08

Kecskejoghurtos fehérribizli-fagylalt



Tudom, tudom, hogy itthon már nem igazán lehet ribizlit találni, de nekem ez a pár hete készített fagyi annyira ízlett, hogy muszáj megemlékeznem róla. Az édeskés kecskejoghurt és a méz igazán jól passzol a savanyú fehér ribizlihez. Bár mihez ne illene ez a két csodás alapanyag, nem igaz?!


Hozzávalók
egy 1,1 l-es (Kenwood IM200 fagylaltgép) tégelyhez

  • 585 600 g fehér ribizli (a ribizliszemek a szárakról leszedegetve)
  • 100 g repceméz
  • kb. 4 dl hideg kecskejoghurt

Elkészítés

  1. Egy kisméretű lábosban egy icipici vízzel tegyük fel főni a ribizlit. Mikor a szemek megrepedtek, passzírozzuk át szűrőn egy merőkanál segítségével.
  2. Keverjük össze a ribizlipürét - az enyém 300 g lett - és a mézet, s főzzük 3 percig, majd húzzuk félre és hagyjuk hűlni. A felhasználás előtt szerencsés ha a hűtő hőmérsékletére hűtjük.
  3. Keverjünk hozzá annyi kecskejoghurtot, amennyivel egy 7 dl-es edényt meg lehet tölteni. Ez megközelítőleg 4 dl. Szereljük össze a(z előzőleg kellőképpen lehűtött tégelyű) fagylaltgépet, kapcsoljuk be és öntsük bele hirtelen a hideg fagylaltalapot.
  4. 30-40 perc alatt elkészül a sorbet-t.

Megjegyzés: A kecskejoghurtot házilag vagy fagyasztott joghurtkultúrával készítem, vagy pedig úgy, hogy a 63°C-on pasztőrözött kecsketejet szobahőmérsékletűre hagyom hűlni, majd hozzákeverek 1-2 evőkanálnyi natúr (akár tehéntejből készült) joghurtot. Száraz dunsztba teszem, és ízléstől függően 4-10 órán keresztül így hagyom. A kecsketejből készülő joghurtok állagra mindig folyékonyabbak lesznek a tehéntejből készülő társaikétól.

Nincsenek megjegyzések: