2010-06-12

Aranygaluska vaníliasodóval


Ezt a receptet úgy alakítottam, hogy ne legyen túlzottan édes, se a tészta, se a sodó. Nekünk ízlett, amúgy is a minimálisan édes édességekért rajongunk.
Nagyon egyszerű recept, ami a kelesztési időt leszámítva gyorsan meg is van. Leírni tovább tart mint elkészíteni. :-)



Hozzávalók:
az aranygaluskához
-575g búzaliszt
-30g nádcukor
-40g olvasztott vaj
-2db tojássárga
-300ml langyos tej
-25g friss élesztő
-1csipet só
továbbá
-110g darált dió
-15g nádcukor (por)
-kb. 35g olvasztott vaj
a vaníliasodóhoz
-5dl sovány tej
-1 vaníliarúd kikapart belseje
-2db nagy + 2db kicsi tojás sárgája / vagy 3db nagy
-2ek nádcukor
-2csapott ek barna rizsliszt


Elkészítés:
1. A tésztához a langyos tejben oldjunk fel pici cukorral az élesztőt.
2. A lisztet, csipet sót, a cukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, vajat és az élesztős keveréket. Jöhet a tésztagyúrás. Ha ragadna egy kicsit akkor tegyünk még hozzá egy kevés lisztet, de csak annyit, hogy a tészta még lágy maradjon.
3. Konyharuhával lefedve langyos helyen kelesszük a duplájára. (Ez körülbelül 1 óra.)
4. Egy 28cm-es kapcsos tortaformát -vagy egy magas falú tepsit- kenjünk ki vékonyan vajjal, az alját és az oldalát szórjuk meg darált dióval, majd sorakoztassuk fel benne szorosan egymás mellé a kézzel formázott, kisebb diónyi méretű golyókat.
5. Egy kenőecsettel kenegessük meg vékonyan vajjal a golyókat, majd hintsük meg bőségesen a cukrozott dióval. Rétegezzük amíg el nem fogy a tészta. Természetesen a tetejére is dió kerül.
6. Langyos helyen, letakarva kelesszük ismét a duplájára. Nekem nem egészen 2 rétegű lett a galuska, de szépen, egyenletesen megkelt.
7. 190°-os sütőben süssük meg 45-50 perc alatt. Ha a teteje nagyon megpirulna akkor borítsunk rá egy darab alufóliát a sütés közben.
8. Közben készítsük el a vaníliasodót. A tojások sárgáját a cukorral keverjük habosra egy gépi habverővel, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet is, végül keverjük el benne a vaníliát és a rizslisztet is csomómentesen.
9. Öntsük az egészet egy lábasba és közepes hőfokon, állandóan kevergetve főzzük, míg a sodó kellőképpen besűrűsödik. Magát a vaníliarudat is érdemes beletenni az öntethez a fővés alatt.

Langyosan tálaljuk az aranygaluska mellé.

Nincsenek megjegyzések: