2010-06-02

Tűzdelt nyúl



A klasszikus tűzdelt nyúl receptje, amely ízlés és alapanyagok szerint bátran variálható.


Hozzávalók

1 db konyhakész házinyúl egészben vagy feldarabolva, vagy nyúlcombok
(az enyém kb. 1,5-1,8 kg)
sok fokhagyma (1-2 egész fej)
3 szál közepesen vastag újhagyma a szárával együtt felkarikázva, vagy felaprított zöldfűszerek: kakukkfű, rozmaring, snidling keveréke
kb. 40 g sovány, húsos füstölt kolbász vagy sonka vagy szalonna kis darabokra vágva
2 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor vagy rozé
tengeri só
fekete bors

Köretek amelyekkel gyakran készítem:
  • apró újburgonya és zöldspárga
  • juhtúrós, kefires cicege
  • zöldséges rizs

Elkészítés

1 A húst - ha szükséges először mossuk meg -, papírtörlővel szárítsuk le. Ejtsünk rajta bevágásokat úgy, hogy azok ne érjék egymást, de elég mélyek legyenek. Rakjunk beléjük 1-1 gerezd fokhagymát, és 1-1 darabka kolbászt. Ha egész nyulat sütünk, akkor a maradékot tegyük a hús belsejébe, vagy töltsük meg vele a hasi lebenyeket. Fektessük az újhagymaágyra vagy ha a zöldfűszeres változatot készítjük, akkor vonjuk be vele a húst és úgy helyezzük egy hőálló tálba.
2 Kívül-belül sózzuk meg, őröljünk rá fekete borsot és dobjuk mellé a maradék fokhagymát, füstölt húst is. Csorgassuk rá az olívaolajat, öntsünk alá bort.
3 Lefedve 200°-os sütőben süssük nagyjából 1,5 órán át (vagy amíg kellőképpen megpuhul), majd vegyük le a tetejét és a hőt vegyük vissza 180°-ra, azután még fél-háromnegyed órán keresztül süssük tovább, - időnként a levével meglocsolgatva - míg a teteje szépen megpirul.


Megjegyzés: Az utolsó 45 percben dobtam apró újburgonyát és zöldspárgát is a hús mellé, ez az idő a méretük szerint természetesen változhat, és más körettel is tálalható, de ha a sütő már úgyis be van kapcsolva, akkor érdemes valamilyen sült zöldséget választani mellé.

Nincsenek megjegyzések: