2010-12-12

Portugál halleves




Sűrű textúrájú, kissé paradicsomos, főként vegyes tengeri halak felhasználásával készülő, kellemesen pikáns leves. Portugáliában mind karácsonykor, mind a hétköznapokon nagy népszerűségnek örvendő étel. Készülhet egész halból vagy halfiléből, de kitűnő felhasználási módja a halaprólékoknak, mint a fej vagy a farokrész is.
Könnyen elkészíthető, nagyon laktató leves, főételként is kiváló.

Én ezzel az étellel vettem részt a Kifőztük magazin karácsonyi különkiadásában, amely a Magyar Élelmiszerbankkal együttműködve a szegénységben élő családok étkezésén hivatott segíteni, és amelyről korábban már részletesen beszámoltam itt is. A 115 gasztroblogger összefogásából létrejött eredménybe, a csodás receptekkel, ajándékötletekkel tele lévő virtuális magazinba itt lehet belelapozni, meghatározatlan összegű adomány fejében pedig innen lehet letölteni. (Az összegyűlt adományok felhasználásáról az Élelmiszerbank be is fog számolni honlapján.)
A felajánlott összeg ebben a pillanatban már átlépte a bűvös 1,5 millió forintos összeget, de van még idő karácsonyig, az adományokat továbbra is nagyon várjuk, illetve várják a rászoruló családok.
Nagy segítség lehet a magazin a karácsonyi menü kitalálásához is, vagy ajándékba is adtató, szerintem garantált sikerrel!

Ennek a hallevesnek mindig is nagy rajongója voltam, de csak a nyáron készítettem el először, és azóta is rendszeresen fogyasztjuk.






Hozzávalók
4-6 személyre


1kg tengeri halfilé, vagy egész halak/darabok esetén 1,5-2 kg hal (Lehet többféle tengeri hal variációja is, ami inkább legyen száraz, mint pl. hekk, tőkehal, lepényhal, sügér, süllő vagy a zsíros halak közül a lazac.)
40 dkg sűrű, házi paradicsomszósz (cukormentes) vagy konzerv hámozott paradicsom
25 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
tengeri só
egész és frissen őrölt fehér bors
friss vagy fagyasztott koriander
15 dkg burgonya (már meghámozva)
1 dl száraz fehérbor (én Egri Chardonnay-t használtam)
kb. 2 l víz vagy amennyi a halakat ellepi
15 ml extra szűz olívaolaj
chili ízlés szerint
15 dkg garnélarák
1 db babérlevél

a tálaláshoz: extra szűz olívaolaj és néhány szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
 
 
 
Elkészítés
 
1 A halat tegyük fel a babérlevéllel és 10 szem egész borssal enyhén sós vízben főni. A halfiléknek forrás után már pár pillanat is elegendő, a nagyobb daraboknak fajtától függően néhány percre (3-5) van szükségük, hogy megpuhuljanak. Egy szűrőlapáttal vegyük ki a halakat a léből, hagyjuk őket hűlni, a főzőlevet tegyük félre.

2 Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát. Egy lábasban az olívaolajon futtassuk meg a hagymákat, öntsük fel a borral, majd néhány pillanat - és az alkohol elpárolgása - után a paradicsomszósszal is. Dobjuk rá az aprított burgonyát, keverjük jól össze az egészet, ízlés szerint fűszerezzük és öntsük fel 2,5 l főzőlével (ha nem lenne ennyi, akkor vízzel kiegészítjük).

Főzzük a levest közepesnél kicsit magasabb hőfokon.

3 Ezalatt a halakról fejtsük le a bőrt, a halhúst bontsuk le a csontról, szálkázzuk ki és vágjuk (vagy kézzel morzsoljuk) kisebb, de nem túl pici darabokra. A filéket csak fel kell aprítanunk.
Miután a burgonya megfőtt, a levest a tűzről levéve, botmixerrel keverjük egészen simára.

4 Tegyük vissza a tűzre, dobjuk bele a garnélarákokat, főzzük még egy-két percig, végül keverjük bele az aprított halat is, és ha még szükséges, akkor finomítsunk a fűszerezésen, majd vegyük le a levest a tűzről.

5 A tálaláshoz vágjuk kis kockákra a szikkadt kenyeret, majd egy serpenyőben közepesnél kicsit magasabb hőfokon, olívaolajon pirítsuk meg őket. Sütés közben többször is keverjük meg, vigyázva, hogy a kockák oda ne égjenek.

Tálaljuk a levest a pirított kenyérkockákkal és korianderrel meghintve.

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Megörültem ennek a bejegyzésnek. Üzleti úton kétszer is voltam Portugáliában, s akkor volt alkalmam sok más étel mellett ezt is megkóstolni. Nagyon ízlett. Sajnos azóta se ettem.

Selectfood írta...

Akkor itt az ideje kipróbálni! :-)
Ha kedveli a portugál konyhát, akkor itt biztosan talál még sok más kedvére való ételt is.

Nyárikonyha írta...

hmm.lehet, hogy ez bekerül a karácsonyi menübe. nagyon jó a blog. most jöttem, és itt is maradok ma este.

Selectfood írta...

Köszi :-)
Örülök, hogy benéztél!