2009-02-19

Mascarponés-mogyorókrémes csokoládérolád





Ez az a desszert, amit már nagyon régóta készítek, és mindig, mindenkinél sikert aratok vele. Eddig még nem találkoztam olyannal, akinek ne ízlett volna. Többszöri készítés után alakult ez a receptem olyanná, amilyen, így bátran merem ajánlani akár kezdőknek is.
Nagyon fontos, hogy jó minőségű mogyorókrémet használjunk fel hozzá, mert egy nem megfelelővel teljesen el lehet rontani.
Ínyencek akár teljesen el is hagyhatják a tészta édesítését, de az általam megadott mennyiséggel sem lesz túl édes.


Hozzávalók

a tésztához
250 g min. 60%-os étcsokoládé
1-1,5 dl hideg kávé
7 db tojás különválasztva (400 g)
35 g nádcukor / fruktóz
2 ek liszt
2 ek rum
a töltelékhez és a bevonathoz 
500 g mascarpone
2-3 ek rum
1-2 ek fruktóz
200 g jó minőségű mogyorókrém vagy házilag készült mogyorókrém


Elkészítés

1 A csokit a kávéval és a rummal egy forrásban lévő, vízzel teli edény fölé helyezem és addig olvasztom a gőz felett amíg egynemű masszát nem kapok. Hagyom kihűlni.
2 A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd a fruktózzal elkevert sárgáját is fehéredésig felverem.  Hozzákeverem a csokoládét, összeelegyítem, csomómentesen elkeverem benne a lisztet, végül hozzáadom a felvert tojásfehérjét és óvatosan elkeverem a masszában.
3 Egy 38×33 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát. Egyenletesen elsimítom, és 180º-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Hagyom a tepsiben kihűlni.
4 Ezalatt kikeverem a mascarponét a fruktózzal és annyi rummal, hogy ne tegye nagyon folyóssá a krémet.
5 Egy tiszta konyharuhára fektetem a tésztát. Egyenletesen elkenem rajta a mogyorókrémet, majd a mascarponés keverék felét is. A konyharuha segítségével feltekerem, és a mascarpone másik felével szépen bevonom a roládot.
6 Hűtőbe teszem dermedésig és ott is tárolom.


Tipp: Ízlés szerint fagyasztott vagy kandírozott étkezésre alkalmas virágszirmokkal, vagy csokoládéval díszíthető.

Nincsenek megjegyzések: