Az idei akció támogatottja a Peter Cerny Alapítvány, akiknek fő tevékenységük a koraszülött-újszülött babák mentése és szállítása, s további aktivitásaikkal is a rászoruló kisbabák és családjaik megsegítésén fáradoznak.
Munkájukra országszerte óriási szükség van, hiszen az idő előtt született csecsemők jelentős részének ők jelentik az életben maradást, de jelentős szerepük van az időre, normál súllyal született gyerekek egészségügyi intézményeken belüli szállítására is. 2010-ben már 50 ezer csecsemő szállításában vettek részt.
Ezt a kiemelkedően fontos tevékenységet szeretnénk támogatni a
Segítsüti 2016. őszi kampányával. A befolyt összegből a mentőautókban
használatos gyógyszereket, felszereléseket fogunk vásárolni.
A további részletek az Alapítványról Segítsüti oldalán olvashatóak.Na de mi is az a Segítsüti? 30 gasztroblogger süteményeket készít, amit az adott időben közzétesznek a blogjaikon, s azt követően felkerülnek a Segítsüti honlapjára; ide, amikre aztán 3 napon keresztül lehet licitálni. A licitnyerteseknek pedig közösen, előre egyeztetett időpontra újra megsütésre kerülnek a sütemények, amiket személyesen vagy postai/futárral való szállítás útján lehet átvenni.
A licit ma, szeptember 12-én 8 órakor kezdődik és szeptember 15-én csütörtökön 16 órakor zárul.
Jómagam csak az ország egy kisebb területén tudtam volna megoldani a szállítást, de Piszkének és fiának nagylelkű felajánlásának köszönhetően a süteményem az ország bármely pontján átvehető!
S hogy mit sütöttem én? Két sütemény között vacilláltam, és végül a hozzáadott cukor nélkül is elkészíthető mellett döntöttem. (A másik a portugál Pasteis de Nata lett volna.) Nem titok, hogy szerepet játszott a választásban a két éves kislányom, aki eddig még nem kapott hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és úgy gondoltam, hogy ameddig ezt még lehet, folytatni is szeretném, ráadásul ez ártani sem árt senkinek, ami további pozitívum.
Így lett az én süteményem egy datolyás-diós répasüti Orondi krémsajttal és tejkaramellával (ez utóbbi opcionális), s az érdekessége, hogy a krémsajtot és a tejkaramellát is magam készítem Orondpusztán.
Így esett a választásom egy ehhez hasonló süteményre, a licitnyertes igénye szerint teljesen cukormentesen és/vagy dió nélkül is el tudok készíteni.
Bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz, azonban ez egy édes, tömör és nem egy kalóriaszegény finomság. Az édesség utáni vágyunkat egy kis kocka belőle remekül ki is elégíti. A sütemény fő összetevője a sárgarépa, ami jelen esetben háromféle színű, a puha datolya, dió, dióolaj, ezeken kívül tartalmaz még tojást, némi teljes kiőrlésű tönkölylisztet és fahéjat.
Hálás, mert könnyen variálható - többféleképpen el is készítettem már. A leendő licitnyertesem igénye szerint el tudom készíteni a süteményt dió és dióolaj nélkül is - allergia/intolerancia esetén -, tönkölyliszt helyett zabliszttel, a fahéj is elmaradhat akár és a tetejére kerülő tejkaramella is opcionális. A kislányom például krém nélkül, csak "pucéran" eszi.
Így is úgy is finom és még nemes célt is szolgál. Kérek mindenkit, hogy a lehetőségeihez mérten támogasson bennünket, hogy minél több pénzt sikerüljön gyűjtenünk a Peter Cerny Alapítványnak! Ezt nem csak licitálással, hanem a hír megosztásával, minél több emberhez való eljuttatásával is megteheti, vagy liciten kívül választhat valamilyen kedves apróságot a Segítsüti ajándékboltjából.
Az akciót lebonyolító SoSe Közhasznú Alapítvány pedig minden esetben nyilvánossá teszi az elszámolást a befolyt összegről, a tevékenységük nyomonkövethető.
Licitre fel!
Mutatom kedvcsinálónak külön a krémsajtot és a tejkaramellát is. ;)
Róth Hajni fotói.
2 megjegyzés:
Nagyon finomságos a sütid :-) Köszönöm szépen!
HOlnap kolégák is kapnak belőle, hiszen ez nekem hatalmas - s szerintem ők is áldani fogják a neved!
Jól néz ki :)
Megjegyzés küldése