2010-11-17

Jó tudni a citrusok héjáról, mielőtt fogyasztásra feldolgoznánk




Karácsonyhoz közeledve egyre több olyan recepttel lehet találkozni, amibe kerül valamilyen citrus héja is. Legyen az édesség, lekvár, főétel vagy bármi más, egyre többen és többször fogyasztják/fogyasztjuk a citrusok héját.

Igen ám, de van-e fogalma arról mindenkinek, hogy mi az ára annak, hogy egy citrom, vagy egy narancs hetekig elálljon, megőrizze szépségét?

Természetesen a vegyszeres kezelés. Növényvédő és gombaölő szerek használata.

A citrusfélékhez leggyakrabban használt gombaölő szerek egy csoportja az aromás szénhidrogénekhez tartozik, mint a bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231),és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232). Gyakran használják még a tiabendazolt (E233), az imazalil nevű növényvédőszert, és a prokloláz nevű gombaölőszert is.

A bifenil biológiai hatása: megakadályozza a penészgombák növekedését, ezért az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák (E-száma E230, általában az E231-gyel, az E232-vel és az E233-el kombinálva szokták használni), elsősorban citrusfélék szállítása során. Közepesen mérgező, de biológiailag lebontható nem mérgező összetevőkre.

A nátrium-orto-fenil-fenolát vagy nátriumofenilfenol vegyület igen hatásos a penészgombák és a baktériumok ellen. A citrusgyümölcsöket ezzel a tartósítószerrel kezelik, hogy megvédjék a betegségektől. A gyümölcsöket először nátriumortofenilfenolát-oldatba mártják, majd tiszta vízzel leöblítik. E gyümölcsök héja ettől kezdve nem alkalmas fogyasztásra.


A tiabenzadol a banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítőleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek.



Összegezve: A citrusokban legtöbbször (majdnem mindig) kimutahatóak vegyszermaradékok, ezért a nem garantáltan vegyszermentes citrom, narancs, mandarin... stb. héját nem ajánlatos elfogyasztani, vagy süteményekbe felhasználni, esetleg alkoholba áztatni, annál is inkább mert a szerves növényvédő szerek alkoholban jól oldódnak.

Hámozáskor könnyen átvihetjük kezünkkel a vegyszermaradványokat a gyümölcshúsra, ezért  legjobb, ha előtte mind a citrusokat, mind a banánt alaposan megmossuk, majd evés előtt a kezünket is!

Akit jobban érdekel a téma, itt talál egy cikket a gyümölcsök és a zöldségek szennyezettségéről, hogy miből érdemes a biót választani, és tájékozódást kaphat a legbiztonságosabb termékekről is.
Mindenesetre a legjobb amit tehetünk - ha módunkban áll - egy termő citromfa beszerzése.


A témáról egy nagyon jó cikket találtam a Biokosár online magazinban, Déligyümölcsök, nem kis kockázattal” címmel, olyan érdekességekkel, mint például a bio-citromültetvények védelme. A bioültetvényken a citromok legveszélyesebb kártevője; a gyapjas citromtetű ellen vegyszerek helyett az ausztrál katicabogárral, és annak a lárvájával védekeznek, amelynek a kedvenc eledele éppen az említett tetű. Tovább...

forrásaim: tudatosvasarlo.hu
Wikipédia, bifenil
ketesaruk.hu



update: A Biobarlang webshopban találtam bio citromot 800 Ft/kg, bio cukrozott citromhéjat 100g-os csomagban 705Ft-ért, és 4 kg liszthez elegendő 100%-os citromolajat 1080Ft-ért.


Önmagam megnyugtatására, és hogy biztos forrásból korrekt információt tudjak nyújtani, felkerestem a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-t azzal a kérdésemmel, hogy a bio termesztésű citrusok héja valóban biztonsággal fogyasztható-e, és hogy a szállításuk során teljesen kizárható-e, hogy esetleg valamilyen kezelésben részesüljenek.
A Kft. munkatársától, Bánfi Brigittától a következő megerősítést kaptam: 
 „Megerősítem, hogy a biocitrusok héját nem kezelik gombaölő/rothadásgátló szerekkel, azok héja biztonsággal elfogyasztható. Hiába termesztenék a gyümölcsöt a bio előírásoknak megfelelően, ha lekezelik a héját, nem lehet bio.”


Innentől fogva én nyugodt szívvel fogyasztom a biocitrusok héját, a tájékoztatást pedig még egyszer nagyon köszönöm Bánfi Brigittának.

9 megjegyzés:

trinity írta...

Kedves Selectfood:))
(Nem találtam a neved, így tudlak megszólítani.)
Régi vesszőparipámról írtál egy kiváló összefoglalót, amit csak köszönni tudok azok nevében is, akikhez eljut majd és nyitott fülekre talál remélhetőleg.
Ha nem haragszol, írtam is nyomban ezzel kapcsolatban egy bejegyzést és belinkeltelek, mert részletesnek, meggyőzőnek , tudományosan megalapozottnak találtam az írásod. Nem mentem bele a részletekbe, inkább rád hivatkoztam. Köszi szépen és üdv!

Selectfood írta...

Éppen ellenkezőleg! Én köszönöm és örülök, hogy hasznosnak találtad.
Hagytam választ a bejegyzésednél.
Szia!

Ritmus írta...

Belinkellek mindkettőtöket, mert mostanában sok citrus-héjas receptet tettem fel ! Köszi!

Anazar írta...

És még ott a viasz is a gyümölcsökön...

Pixie Pie írta...

Még jó, hogy észrevettem a mai posztodat, így gyorsan belinkeltelek az enyémbe is. :)

Selectfood írta...

Szerencsére egyre több figyelmet kap ez a téma! Érdemes volt írni róla. :-)

t3v, az okostojás írta...

annyit még, hogy ezek nem kontakt szerek, hanem felszívódók, vagyis nem állnak meg a héjnál. másfelől áll rájuk egy eü. határérték, ami felett nem lehet forgalomba hozni.

a legtöbb narancson tavaly én a tiabendazolt láttam használni, de biztos függ a származási országtól is. ez egyébként embergyógyszerként féreghajtó.

a gyárilag készült kandírozott gyümölcshéjak vajon kezeletlen narancsból/citromból készülnek? egy csomó bolti édességben van ilyesmi. persze ezeket is ki lehet zárni, és akkor lassan csak a saját kiskertünkben termett kaját ehetnénk és a saját tehenünk tejét ihatnánk...

Selectfood írta...

Kedves Okostojás,
köszönöm a hozzászólást.
Sajnos tényleg beszivódhatnak a szerek a gyümölcshúsba is, de közel sem tartalmaz(hat) annyit mint a héjuk.

Az engedélyezett egészségügyi határérték sajnos csak egy dolog, és a praktikában nem azt jelenti, hogy nem is kerül forgalomba.
Nézd csak meg a KétesÁruk.hu oldalán az élelmiszerriasztásokat, biztosan találsz olyan dolgokat amiken meglepődsz.

Azt nem tudom, hogy a gyárilag készült kandírozott gyümölcsök kezeletlen citrusokból készül-e, mindeesetre amikben biztosak lehetünk, azok az ellenőrzött bio termékek.
Azt azért nem zárom kizártnak, hogy bizonyos helyeken azonnal feldolgozásra kerülnek a gyümölcsök, és akkor talán nincsenek (annyira) kezelve.

Névtelen írta...

Tudtam ezt már, mert néhány éve vettem ilyen bűzlő(!) de csali küllemű török citromot. Apró, nagyon fényes, nagyon élénk sárga és nagyon sima felületű fajta, na és vegyszer bűze van. Elfeledkeztem aztán, évekig nem volt ilyen fajta, avagy nem vettem meg, persze. Mindenesetre ma a Spar-ban alaposan leárazva (179ft / 500gr) rácuppantam én balga évek múltán ismét. Most gugliztam ki ezt a szemetet, mert MÁR RÁ VAN ÍRVA a vegyszer is a címkére. (5 éve még azt nem láthattuk rajta...) "KEZELVE: IMAZALIL"
(A középkorban még karddal támadott a turbános feka népség, ma már nagyobb a csel, mint Buda bevételénél anno. Etetnének büdös, rákkeltő citrommal és még mi adunk pénzt érte, az "olcsóbb" trükk okán.) :-/