2009-09-25

A portói francia: "Francesinha"




A "Francesinha" magyar jelentése: Franciácska. Tulajdonképpen egy hasábburgonyával és igen pikáns szósszal tálalt szendvics. Egy tipikus portói étel, amit állítólag egy Franciaországból hazájába visszatérő portugál emigráns alkotott meg.


Hozzávalók 4 személyre
a szendvicshez

8 szelet szendvicskenyér
4 vékony szelet sertés- vagy marhahús
néhány vékony szelet kolbász
4 db baromfivirsli
4 vékony szelet gépsonka
8 vékony szelet sajt (pl. Trappista)
vaj vagy majonéz
só, bors
4 db tojás
hasábburgonya (plusz olaj a kisütéshez)

a szószhoz
1/2 ü világos sör
300 ml paradicsomszósz
2 db babérlevél
2 dl húslevesalaplé
2 ek étkezési keményítő
2 ek vaj
1 dl tej
chili




Elkészítés

1. A szószhoz oldjuk fel a keményítőt a tejben, adjuk hozzá az összes hozzávalót, botmixerrel keverjük simára és tegyük fel egy lábasban főni, amíg be nem sűrűsödik. Kifejezetten csípősnek kell lennie.
Tartsuk melegen.
2. A szendvicshez sózzuk, borsozzuk a húst, olívaolajon süssük ki. A virslit hosszában vágjuk ketté, süssük át egy kissé a gépsonkával és a kolbásszal együtt olívaolajon. Érdemes wokban készíteni, a minimális zsiradék használata miatt. Tegyük félre.
3. Süssük ki a hasábburgonyát.
4. Készítsünk pirítóst a szendvicskenyerekből, tegyünk egy-egy vékonyan vajjal vagy majonézzel megkent szeletet mélytányérokba, erre a gépsonka,sajt, kolbász,virsli és a hússzelet kerül. A másik szelet pirítóst tegyük a szendvics tetejére, majd egy-egy tükörtojást és végül még egy szelet sajtot.
5. Bőven locsoljuk meg a chilis szósszal és tegyük egy percre a mikróba, hogy a sajt a tetejére olvadjon.
6. Tálaljuk a sült hasábburgonyával.


Tipp: Mivel ez egy eléggé nehéz, és diétásnak sem mondtahó étel,  kihagytam belőle a virslit, gépsonkát és csak néhány csík kolbászt használtam hozzá. Az eredeti "Francesinha" viszont a fent leírtak szerint készül.
Száraz vörösbor vagy sör illik hozzá.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne haragudj, de a virsli ismeretlen portugaliaban, ez a recept vicc kategoria

Selectfood írta...

Már megbocsáss, de vicc kategóriába inkább a névtelenül való véleményírást nevezném.

Azt nem tudom, hogy jártál-e Portugáliában, ha igen akkor merre és legfőképpen mennyi ideig, vagy hogy fogyasztottál-e igazi Francesinhát (hol és hány alkalommal)...de a hozzászólásodból ítélve bőven vannak hiányosságaid - a gasztronómia terén biztosan.

Bár én már évek óta egyáltalán nem fogyasztok semmilyen virslit, és nem is találom jó élelmiszernek, de az nem igaz, hogy ismeretlen lenne Portugáliában. Jártál már mini/super vagy hipermercadóban? Ha igen, akkor javaslom, hogy nézz körül jobban, mert mindenhol van virsli (üvegben, konzervben pl.).

Egyébként itt van egy sokkal egészségesebb verziója is a Francesinhának - virsli nélkül 2010-ből: http://www.selectfood.hu/search?q=francesinha#.UyHIS7uCuP8