2009-09-25

A portói francia: "Francesinha"




A "Francesinha" magyar jelentése: Franciácska. Tulajdonképpen egy hasábburgonyával és igen pikáns szósszal tálalt szendvics. Egy tipikus portói étel, amit állítólag egy Franciaországból hazájába visszatérő portugál emigráns alkotott meg.


Hozzávalók 4 személyre
a szendvicshez

8 szelet szendvicskenyér
4 vékony szelet sertés- vagy marhahús
néhány vékony szelet kolbász
4 db baromfivirsli
4 vékony szelet gépsonka
8 vékony szelet sajt (pl. Trappista)
vaj vagy majonéz
só, bors
4 db tojás
hasábburgonya (plusz olaj a kisütéshez)

a szószhoz
1/2 ü világos sör
300 ml paradicsomszósz
2 db babérlevél
2 dl húslevesalaplé
2 ek étkezési keményítő
2 ek vaj
1 dl tej
chili




Elkészítés

1. A szószhoz oldjuk fel a keményítőt a tejben, adjuk hozzá az összes hozzávalót, botmixerrel keverjük simára és tegyük fel egy lábasban főni, amíg be nem sűrűsödik. Kifejezetten csípősnek kell lennie.
Tartsuk melegen.
2. A szendvicshez sózzuk, borsozzuk a húst, olívaolajon süssük ki. A virslit hosszában vágjuk ketté, süssük át egy kissé a gépsonkával és a kolbásszal együtt olívaolajon. Érdemes wokban készíteni, a minimális zsiradék használata miatt. Tegyük félre.
3. Süssük ki a hasábburgonyát.
4. Készítsünk pirítóst a szendvicskenyerekből, tegyünk egy-egy vékonyan vajjal vagy majonézzel megkent szeletet mélytányérokba, erre a gépsonka,sajt, kolbász,virsli és a hússzelet kerül. A másik szelet pirítóst tegyük a szendvics tetejére, majd egy-egy tükörtojást és végül még egy szelet sajtot.
5. Bőven locsoljuk meg a chilis szósszal és tegyük egy percre a mikróba, hogy a sajt a tetejére olvadjon.
6. Tálaljuk a sült hasábburgonyával.


Tipp: Mivel ez egy eléggé nehéz, és diétásnak sem mondtahó étel,  kihagytam belőle a virslit, gépsonkát és csak néhány csík kolbászt használtam hozzá. Az eredeti "Francesinha" viszont a fent leírtak szerint készül.
Száraz vörösbor vagy sör illik hozzá.


11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne haragudj, de a virsli ismeretlen portugaliaban, ez a recept vicc kategoria

Selectfood írta...

Már megbocsáss, de vicc kategóriába inkább a névtelenül való véleményírást nevezném.

Azt nem tudom, hogy jártál-e Portugáliában, ha igen akkor merre és legfőképpen mennyi ideig, vagy hogy fogyasztottál-e igazi Francesinhát (hol és hány alkalommal)...de a hozzászólásodból ítélve bőven vannak hiányosságaid - a gasztronómia terén biztosan.

Bár én már évek óta egyáltalán nem fogyasztok semmilyen virslit, és nem is találom jó élelmiszernek, de az nem igaz, hogy ismeretlen lenne Portugáliában. Jártál már mini/super vagy hipermercadóban? Ha igen, akkor javaslom, hogy nézz körül jobban, mert mindenhol van virsli (üvegben, konzervben pl.).

Egyébként itt van egy sokkal egészségesebb verziója is a Francesinhának - virsli nélkül 2010-ből: http://www.selectfood.hu/search?q=francesinha#.UyHIS7uCuP8

Katalin írta...

Nemrég jöttünk haza Portugáliából, és csak meg tudom erősíteni, hogy mindenhol van virsli, és a recept tökéletes azzal a különbséggel, hogy Portóban úgy ettük, hogy olvasztott sajttal volt leöntve az egész, és nem volt rajta tükörtojás.

Unknown írta...

Én pont tegnap ettem, Portugáliában vagyok. Az enyémben speciel nem volt virsli, de ahány ház annyi szokás. Szinte mindenhol máshogy csinálják, ki hogy szereti. Viszont a boltokban tènyleg van virsli...

Unknown írta...

Én tegnap ettem pont, Portugáliában vagyok. Az enyémben speciel nem volt virsi, cserébe rengeteg portugál kolbászt kaptam. De mindenhol máshogy csinálják. Így tejesen elkèpzelhetőnek tartom a virslis verziót.

Unknown írta...

Én pont tegnap ettem, Portugáliában vagyok. Az enyémben speciel nem volt virsli, de ahány ház annyi szokás. Szinte mindenhol máshogy csinálják, ki hogy szereti. Viszont a boltokban tènyleg van virsli...

Névtelen írta...

Én tegnap érkeztem haza. A tőkehalon és a babos pacalon kívül az egyik kedvenc kajám a franciácska. Naná, hogy virslivel eszik és majdnem minden hol! Üdv:El Horo

Unknown írta...

Virsli van Portugáliában, de a recept részemről sántít kicsit. Barátommal, (aki kint él 10+ éve) jártuk be Porto-T és Gaia-T, minimum 20 helyen ettem francesinha-t és sehol nem raknak bele virslit és barátom sem evett még virsliset. Bármilyen alap receptet megnéztek, sehol nincs virsli feltüntetve benne. A magyar fűszeresebb kolbászokkal és füstölt sonkával szerintem még finomabb. Portoban a tükörtojásosat francesinha special-nak hívják. Mint a tosta mista specialt, amin szintúgy tükörtojás van.

HanSolo87 írta...

Portóban is virslivel esszük 😉

Névtelen írta...

Na hát az én párom portugál, és kolbászt nem tesznek bele ,a másik,majonézzel megkenni kenyerszeleteket? Hát pont nem így készül. Hagyma is kell a szószba amúgy. És először a sajt a és csak utánna a tükörtojás. Bár én utálom mert szerintem undorító izé van a szósznak sokszor csinálok a páromnak..

Selectfood írta...

Köszönöm a hozzászólásaitokat! :) Kiváltképpen azokat, amelyek megfelelő hangnemben íródtak. ;)

Joe Dark és "Névtelen"! Én 7 évig éltem Portugáliában, továbbá 15 évig portugál férfival...ez idő alatt valemelyest sikerült megismernem a portugál konyhát. ;)
Készítik virslivel is, nem saját találmányom.

"Névtelen"! Annyit még, hogy az én szószom nem undorító ízű...sőt. Próbáld ki e szerint a recept szerint a szószt, sőt mi több, az egész receptet így ahogy van! Lehet, hogy neked is ízleni fog, s talán a párodnak is jobban fog ízleni! ;)