2009-09-25

A portói francia: "Francesinha"




A "Francesinha" magyar jelentése: Franciácska. Tulajdonképpen egy hasábburgonyával és igen pikáns szósszal tálalt szendvics. Egy tipikus portói étel, amit állítólag egy Franciaországból hazájába visszatérő portugál emigráns alkotott meg.


Hozzávalók 4 személyre
a szendvicshez

8 szelet szendvicskenyér
4 vékony szelet sertés- vagy marhahús
néhány vékony szelet kolbász
4 db baromfivirsli
4 vékony szelet gépsonka
8 vékony szelet sajt (pl. Trappista)
vaj vagy majonéz
só, bors
4 db tojás
hasábburgonya (plusz olaj a kisütéshez)

a szószhoz
1/2 ü világos sör
300 ml paradicsomszósz
2 db babérlevél
2 dl húslevesalaplé
2 ek étkezési keményítő
2 ek vaj
1 dl tej
chili




Elkészítés

1. A szószhoz oldjuk fel a keményítőt a tejben, adjuk hozzá az összes hozzávalót, botmixerrel keverjük simára és tegyük fel egy lábasban főni, amíg be nem sűrűsödik. Kifejezetten csípősnek kell lennie.
Tartsuk melegen.
2. A szendvicshez sózzuk, borsozzuk a húst, olívaolajon süssük ki. A virslit hosszában vágjuk ketté, süssük át egy kissé a gépsonkával és a kolbásszal együtt olívaolajon. Érdemes wokban készíteni, a minimális zsiradék használata miatt. Tegyük félre.
3. Süssük ki a hasábburgonyát.
4. Készítsünk pirítóst a szendvicskenyerekből, tegyünk egy-egy vékonyan vajjal vagy majonézzel megkent szeletet mélytányérokba, erre a gépsonka,sajt, kolbász,virsli és a hússzelet kerül. A másik szelet pirítóst tegyük a szendvics tetejére, majd egy-egy tükörtojást és végül még egy szelet sajtot.
5. Bőven locsoljuk meg a chilis szósszal és tegyük egy percre a mikróba, hogy a sajt a tetejére olvadjon.
6. Tálaljuk a sült hasábburgonyával.


Tipp: Mivel ez egy eléggé nehéz, és diétásnak sem mondtahó étel,  kihagytam belőle a virslit, gépsonkát és csak néhány csík kolbászt használtam hozzá. Az eredeti "Francesinha" viszont a fent leírtak szerint készül.
Száraz vörösbor vagy sör illik hozzá.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne haragudj, de a virsli ismeretlen portugaliaban, ez a recept vicc kategoria

Selectfood írta...

Már megbocsáss, de vicc kategóriába inkább a névtelenül való véleményírást nevezném.

Azt nem tudom, hogy jártál-e Portugáliában, ha igen akkor merre és legfőképpen mennyi ideig, vagy hogy fogyasztottál-e igazi Francesinhát (hol és hány alkalommal)...de a hozzászólásodból ítélve bőven vannak hiányosságaid - a gasztronómia terén biztosan.

Bár én már évek óta egyáltalán nem fogyasztok semmilyen virslit, és nem is találom jó élelmiszernek, de az nem igaz, hogy ismeretlen lenne Portugáliában. Jártál már mini/super vagy hipermercadóban? Ha igen, akkor javaslom, hogy nézz körül jobban, mert mindenhol van virsli (üvegben, konzervben pl.).

Egyébként itt van egy sokkal egészségesebb verziója is a Francesinhának - virsli nélkül 2010-ből: http://www.selectfood.hu/search?q=francesinha#.UyHIS7uCuP8

Katalin írta...

Nemrég jöttünk haza Portugáliából, és csak meg tudom erősíteni, hogy mindenhol van virsli, és a recept tökéletes azzal a különbséggel, hogy Portóban úgy ettük, hogy olvasztott sajttal volt leöntve az egész, és nem volt rajta tükörtojás.

Boróka Migléczi írta...

Én pont tegnap ettem, Portugáliában vagyok. Az enyémben speciel nem volt virsli, de ahány ház annyi szokás. Szinte mindenhol máshogy csinálják, ki hogy szereti. Viszont a boltokban tènyleg van virsli...