2009-09-10

Pataniscas de Bacalhau / Tőkehal „pataniscas” mandulás zöldbabbal

Ez a portugál  tőkehalas patanisca a petiscos (snack) , vagy más néven salgadinhos (sós snack) táborát erősíti. A tőkehal egy sörös-fűszeres masszában van kikeverve, majd olívaolajban kisütve.  Sűrűn fogyasztják rizzsel,  vagy szendvicsbe téve, vagy csak úgy, kedvcsinálóként.
Én mindig sikert aratok vele!




Hozzávalók

300 g (szárított-beáztatott) tőkehal
ha nem beszerezhető akkor fagyasztott tőkehalfilé
80 g finomra darált vöröshagyma
80 g liszt
2 db felvert tojás
0,5 dl sör
0,5 dl hallé amiben főztük a halat
friss petrezselyem
frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj
tengeri só, amennyiben fagyasztott halfilét használunk

200 g zöldbab
30 g pirított mogyoró vagy mandula
fehérborecet
extra szűz olívaolaj
menta
sóvirág - Flor de sal


Elkészítés

1 A tőkehalat blansírozom (forrásban lévő vízbe dobom néhány percre, majd kiveszem, hideg vízzel átöblítem) szálkázom és kis darabokra tépkedem.
2 Egy keverőtálban összekeverem a lisztet a sörrel és a hallével, majd a felvert tojást is beleteszem.
3 A hagymát, halat apróra vágott petrezselymet is hozzáadom, borsozom - de nem túl pikánsra -, ha szükséges sózom is.
4 Minden hozzávalót jól elkeverek és mivel kissé folyós masszát kapok, egy nagyobb kanál segítségével a forró olívaolajba szedve, aranybarnára sütöm.
5 A zöldbabot is blansírozom, lecsepegtetem, hozzáadom a pirított mandulát vagy mogyorót, a vékony csíkokra vágott mentát, végül olívaolajjal és borecettel meglocsolom, sóvirággal megszórom.


Megjegyzés:
Ebből az adagból kb. 10 db patanisca lesz.
Fehér rizzsel vagy magában is tálalható.

Nincsenek megjegyzések: