2009-09-13

Mákos sajtkrémtorta citromkrémmel

Eme sajtkrémtorta, vagyis cheesecake az első nagy kedvencem az ilyen típusú desszertek közül. A mák és a citrom remek párosítás, amit a vanília diszkréten érződő íze kellemesen kiegészít.
Minimális munka van csak vele, ráadásul ez 2 napra el is osztható: érdemes előző este összedobni a krémet, és éjszakára a sütőben hagyni hűlni, hogy másnap már csak a krémet kelljen elkészíteni.

Az első recept óta sokszor elkészítettem már, így most, 2012. ápr. végén megérett már arra, hogy pontosítottam a hozzávalók mennyiségét, mert tulajdonképpen én nem szeretem a bögrés mennyiségeket, hiszen nem teljesen egyértelmű mindenki számára - de sokszor még saját magamnak sem. Így sokkal egyszerűbb!


Hozzávalók

a tortához
100 g egész mák + valamennyi a formához
500 g mascarpone krémsajt
500 g ricotta
100 g fruktóz
6 db (310 g) tojás
1 tubus (175 g) sűrített tej
1 vagy 2 vaníliarúd kikapart belseje

a citromkrémhez
3 db biocitrom reszelt héja és leve
75 g vaj
3 db tojás
110 g fruktóz

kevés mák a díszítéshez


Elkészítés

Vékonyan vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, szórjuk meg mákkal úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle.
2 Tegyük a mascarponét a ricottával egy keverőtálba, és egy elektromos habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük egyenletesre. Ezután adjuk hozzá a fruktózt és keverjük simára. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, keverjük tovább, végül a sűrített tejet és a vaníliát, amit úgyszintén homogénre keverünk a masszával. Végül a mákot osszuk el egyenletesen a krémben.
3 Öntsük a masszát az előkészített formába majd a 200 Cº-os sütőben süssük 10 percig, ekkor 160 Cº-osra vegyük vissza a hőt és süssük további 45 percig, vagy míg a massza kissé remegős marad. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
4 A cirtomkrémhez tegyük egy gőz fölött lévő edénybe a cirtom reszelt héját és levét, valamint a vajat és a fruktózt, és melegítsük addig, míg a hozzávalók elolvadnak és eléggé felmelegszik a krém.
Ekkor a gőzről levéve tegyük bele az enyhén felvert tojásokat, kézi habverővel gyors mozdulatokkal keverjük jól össze az egészet. Tegyük vissza a gőz fölé az edényt. Addig kevergessük, míg besűrűsödik a krém, de nem szabad forrni hagyni, nehogy kicsapódjon a tojás.
5 Hagyjuk kissé hűlni és kenjük a krémet a torta tetejére. Mákkal megszórva díszítsük.

Fogyasztás előtt hűtsük be.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia !

Lehet egy kérdésem, a mák az darált?Előre is köszönöm.

Selectfood írta...

Szia!

Nem darált a mák, mindig egészet használok ehhez a recepthez.
Bele is írom a hozzávalók közé, hátha másnak is jól jön a pontosítás. ;)

Jó sütögetést!