2009-09-28

Moussaka, görögül: μουσακά



Moussaka vagy musaka egy a klasszikus görög ételek közül. Néhány hete egy itthoni gyorsétteremben ettem először, az ízvilága nagyon tetszett, az elkészítésével viszont, még úgy sem voltam megelégedve, hogy számomra ismeretlen volt az étel.Többek között csöpögött az olajtól.
Elhatároztam, hogy elkészítem itthon. Jól utána néztem a neten, de olyan magyar nyelvű leírást az elkészítésről, amit elég igazinak tűnt volna, nem találtam.
Majd ráakadtam erre az angol nyelvű, görög ételekkel foglalkozó oldalra és elkészítettem az első musakámat.


Hozzávalók

5-6 db padlizsán
1,5 kg darált bárány- vagy marhahús
3 pohár darabolt paradicsom
3 gerezd fokhagyma
4 db közepes aprított vöröshagyma
extra szűz olívaolaj
tengeri só
6-8 db szegfűszeg
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk őrölt fahéj vagy egy kis darab rúd
reszelt kefalotyri vagy pecorino sajt
(sós, kemény, báránytejből készült sajt)
1/2 pohár zsemlemorzsa
1/2 pohár száraz vörösbor
3 ek paradicsomsűrítmény
frissen őrölt bors
8-10 dl tejből készült besamelmártás
2 db babérlevél
(3dl-es poharat használtam a méréshez)


Elkészítés

1 A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk le a szárvégeit, szeleteljük fel hosszában kb. fél-egy cm-es szeletekre. Fektessük őket egy tálcára, sózzuk le és hagyjuk min. fél órán keresztül állni. Ez idő alatt levet ereszt és megszűnik a keserűsége.
2 A húsos szószhoz tegyünk 2 ek olívaolajat egy lábasba, üvegesítsük meg rajta az aprított vöröshagymát, adjuk hozzá a húst, kevergessük amíg enyhén felforr, tegyük bele a paradicsomot, zsemlemorzsát, sót, borsot, összenyomott fokhagymát, fahéjat, babérlevelet, szegfűborsot, bort, paradicsomszószt és keverjük jól el.
Tegyük lefedve, közepes hőfokon főni 45-60 percig. Időnként kevergessük mert a zsemlemorzsa miatt könnyen leéghet. Ha ezután még túl sok lé lenne alatta akkor fedetlenül főzzuk tovább addig amíg már nem lesz nagyon folyós állagú.
Ha elkészült, vegyük ki a babérleveleket és fahéjrudat - amennyben azt használtunk .
Tartsuk melegen.
3 Csepegtessük le a padlizsánszeleteket, papírtörlővel szárítsuk meg és amíg a szósz fő, addig süssük át olívaolajon őket. (én wokban sütöttem így minimális olívaolajat használtam hozzá)
4 Készítsük el a besamelmártást 80-100 g vaj alapon, 8-10 dl tejből.
5 A moussaka felépítése: Egy magasfalú, enyhén olívaolajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt vagy sima tepsibe fektessük le a padlizsán felét. Nem baj ha fedik egymást.
Osszuk el rajta egyenletesen a húsos szószt, amire a padlizsán másik fele kerül, arra pedig öntsük rá a besamelmártást.
6 Tegyük 180º-os sütőbe 30 percre, vegyük ki, szórjuk meg a reszelt sajttal és tegyük vissza a sütőbe még kb. 15-30 percre, amíg aranybarna színt nem kap.


Megjegyzés:
Az eredeti moussaka recepten annyit változtattam, hogy 2. sornak tettem egy kevés párolt, szeletelt burgonyát is.
A készítés utáni napra az ízek jobban összeérnek, addigra talán még finomabb lesz. Már ha marad másnapra.
Az összeállítás utáni állapotban, még sütés előtt le is lehet fagyasztani belőle, így máskor csak elő kell venni és megsütni.

2 megjegyzés:

Eva írta...

Mmmm....nem hangzik rosszul. Össze kéne terelni a barátaimat egy moussaka-vacsorára. :-)

Selectfood írta...

Eva, ilyen esetekre hadd javasoljam az előző napi elkészítést. Nem fogod megbánni. ;)