2009-09-15

Spenótos lepény


A receptötlet egy olasz szakácskönyvből származik. Egyszerű az elkészítése, hidegen és melegen is egyaránt finom. Kezdőknek is érdemes nekiállni az elkészítéséhez.
Bevallom, hogy tartozott ide egy fotó is, de azt 2013 augusztusában már abszolút vállalhatatlannak ítéltem meg, ezért inkább levettem.
 


Hozzávalók
a tésztához:

300 g liszt
65 g olvasztott vaj
langyos víz


a töltelékhez:
1kg spenót
4 ek olívaolaj
5 dkg csíkokra vágott sonka
1 ek petrezselyem
1 gerezd fokhagyma összenyomva
1 db tojás
50 g frissen reszelt parmezán
25 g vaj



Elkészítés

1. A lisztet a vajjal összedolgozva annyi langyos vizet adunk a tésztához, hogy egy sima és rugalmas tésztát kapjunk. Hűvös helyen pihentetjük amíg elkészül a töltelék.
2. A megtisztított (egész vagy felaprított) spenótot gyorsan megfonnyasztjuk, lecsepegtetjük és félretesszük.
3. A sonkát egy kevés olívaolajon enyhén megpirítjuk, hozzákeverjük a spenótot, a petrezselymet, fokhagymát, 2 percig még közepes lángon hagyjuk, majd levesszük a tűzről. A felvert tojást és a parmezánt is hozzákeverjük.
4. A tészta 2/3-át kör alakúra nyújtjuk és egy kivajazott 20-24 cm-es tortaformába fektetjük, úgy hogy a forma oldalára is jusson a tésztából. Gyümölcstortaformát is használhatunk.
5. Ráöntjük a tölteléket és a tészta oldalát behajtjuk. Ráfektetjük a maradék kinyújtott tésztát, oldalát a tetejével összenyomkodjuk.
6. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, olvasztott vajjal megkenjük és 200º-os sütőben kb 1 óra alatt megsütjük.

Megjegyzés: Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Aki vastagabb tésztával szereti annak érdemes dupla adagot készíteni belőle és valamivel nagyobb formában sütnie.

Nincsenek megjegyzések: