2012-06-21

50. VKF! - jubileumi témahirdetés

Frissítés: A határidő vége után 1-2 nappal beérkezett pályaműveket még elfogadok! 
Több kérésnek eleget téve az utolsó határidő július 26-a csütörtök!

 
A VKF! avagy Vigyázz, Kész, Főzz! virtuális sütős-főzős játék jubileumhoz érkezett! A játékot Mautner Zsófia, a Chili & Vanilia gasztroblog szerzője indította útjára immáron öt és fél évvel ezelőtt.
Chriesi által engem ért az a megtiszteltetés és öröm, hogy a játékmestere lehetek ennek a szép kerek számú, az 50. fordulónak. Nagyon szépen köszönöm még egyszer, chriesi!

A témaválasztásom szinte azonnali volt, csupán azért késlekedtem a megadásával, mert úgy éreztem, hogy megérett már arra ez a játék, hogy minden eddigi játékmester (házigazda), téma, és az összefoglalók egy csokorba legyenek szedve. (Létezik egy blog, de mostanra már erősen hiányos, és akadnak benne nem működő linkek is.)
Eredetileg ebbe a bejegyzésbe szerettem volna tenni a gyűjteményt, de annyira hosszú, hogy inkább nyitottam neki egy aloldalt, ahová a következő fordulók is összegyűjtésre kerülhetnek. Ez bizonyos könnyebbséget jelent majd a kiíróknak, érdekességként szolgálhat majd az újonnan bekapcsolodóknak, és nem utolsó sorban, ha valaki egy adott témában szeretne ötletelni, akkor egyszerűen találhat magának kedvére valót a felhozatalból.

A témámnak elég sok kritériumnak kellett megfelelnie:
  • legyen olyan, amilyen még nem volt,
  • legyen selectfoodos,
  • legyen alkalomhoz illő,
  • legyen szezonális,
  • legyen változatosan felhasználható,
  • legyen viszonylag mindenki számára beszerezhető,
  • és legyen olyan, amelyik bármiféle diétába belefér.
Kitaláltátok már? :)

Az VKF! aktuális témája:


Szeretném, ha olyan étel-, italkreációkat küldenétek, amelyek valamilyen formában tartalmaznak ehető virágot. Nem kritérium, de örülnék neki ha élő, felismerhető formában is megjelennének a tányéron/pohárban eme csodák. Aminek viszont annyira nem örülnék, ha csak egyszerű liszt-zsiradék-cukor-levendula négyeséből készült kekszeket küldenétek. Semmi kifogásom ellenük, de most az ilyeneknél valamivel fantáziadúsabb recepteket szeretnék kapni. És nem feltétlenül kell, hogy édesség legyen!

Ér felhasználni korábban üvegbe zárt virágokat, és annyi könnyítést még adnék, hogy aki esetleg allergiás rájuk, de szeretne játszani, attól elfogadok virágformájú ételeket is.

Aki még csak ismerkedik az ehető virágokkal, annak kezdésképpen a figyelmébe ajánlanám a témában ezt az aloldalt. Kérek mindenkit, hogy tartsa szem előtt: Nem minden virág ehető!
A virág- és dekorboltokban vásárolható virágok általában nem étkezési minőségűek, nem ajánlott őket felhasználni!

A fotóval ellátott recepteket július 19-e és 22-e között kérem közzétenni a blogokon, a bejegyzések linkjeit pedig legyetek szívesek elküldeni a selectfoodblog@gmail.com e-mail címemre!
Akinek nincsen blogja, de van egy jó receptje, és szívesen csatlakozna a játékhoz, az küldje el nekem a leírást legalább egy fénykép kíséretében a fenti e-mailre.

Mindenkinek jó virágos játékot kívánok!


Felhívnám a figyelmet az egyidejűleg zajló 7. SAD-re is, Katucikonyhánál. Jó kis témát eszelt ki ő is!

Erdőkostoló összegyűjtött egy csokorral az ehető vadvirágokból, és készített egy remek összeállítást a kiírás apropóján. Nagyon hasznos, köszönöm szépen!

18 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

De jó téma! Ezt gondoltam a SAD-ra is, de még jó, hogy láttam Nálad, így megoldódott. :-)

Pixie Pie írta...

Hohóóóó, épp tegnap kandíroztam szirmokat! :)))

Pixie Pie írta...

Bocsesz, nem kandíroztam, hanem cukroztam és szárítottam, de azért egy kicsit hasonlít. :) Gyorsan gyártok is belőle valamit, mielőtt még rájárnak...

Kriszta írta...

Ez igazán alkalomhoz illő, szezonális és select food-os lett.:)

Selectfood írta...

Köszi, lányok!

Katucikonyha, ez jó, egyre gondoltunk! Tetszik a Te témaválasztásod is, már be is vettem a bejegyzésbe. ;)

Pixie, akkor ez most pont kapóra jött. Nagyon várom, hogy mit készítesz. :*

Kriszta! Örülök, hogy így látod. :)

Robert Nagy írta...

Huh, jó kis kihívás! ;) Mennyire kell magának a virágnak (szirom / porzó) jelen lennie a tányéron? Azaz virágkivonatok, mint pl. rózsavíz, narancsvíz, bodzaecet stb. is játszik?

Selectfood írta...

Szia Robi,
örülök, hogy tetszik a témaválasztás!
Nem baj, ha felismerhető formában egyáltalán nem jelenik meg a virág a kreációban. A virágkivonatok persze, teljes mértékben játszanak! Tökéletes az is, ha csak valamilyen eszencia van jelen. (középen a narancsvirágvízre gondoltál, ugye?)

Kíváncsian várom, hogy mi kerül ki a kezeid közül! (;

Robert Nagy írta...

Ok, köszi! Igen, narancsvirágvízre ;)

Selectfood írta...

:)) Biztos voltam benne.

Vikvi írta...

Micsoda téma! Még sosem próbáltam virágot tenni az ételbe na de most rászánom magam :)

Naspolya írta...

Nagyon jó téma!! Azt hiszem, hasznát fogom venni a rengeteg cukkinivirágnak a veteményesben:))

Selectfood írta...

Ó de jó, örülök, hogy tetszik a téma!

Vikvi, akkor jó alkalom ez a mostani VKF! Várom, hogy mit készítesz első alkalommal. (:

Naspolya, cukkinivirág-dömping van nálatok? Konyhába velük! ;)

chriesi írta...

Húúú nagyszerű és szép téma! Hirtelen támadt jó néhány ötletem. A desszertet még a héten elkészítem! ;)

Selectfood írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Selectfood írta...

Wow, ez szuper, chriesi! Tudom, hogy szépségeset fogsz alkotni. ;)

Erdokóstoló írta...

Ó ez engem is nagyon érdekel, nagyon örülök a témának, remélem, sokan használnak majd vadvirágokat is!
Andrea

Selectfood írta...

Kedves Andrea, nem lep meg hogy kedvedre való a téma. :))))
Igen, igen és is remélem, hogy vadvirágos ételek is lesznek, és azt is, hogy sikerül majd egy jó kis összefoglalót összehozni. ;)

dizájnmenza írta...

Nagyon szuper! Már jár is az agyam! :)