2009-09-22

Ragù alla Bolognese / Bolognai ragu és Bolognai spagetti




Hozzávalók

1 fej vöröshagyma
1 kisebb szál sárgarépa
1 kis darab zellergumó
100 g húsos szalonna
200 g darált hús (marha és sertés nálam)
olívaolaj
1 kis pohár száraz fehérbor
300 g házi paradicsomszósz
tengeri só
frissen őrölt bors
friss bazsalikom
2 dl  húslevesalaplé

Megj.: ha nem áll rendelkezésünkre saját készítésű húslevesalap akkor inkább vizet használjunk, de semmiképpen ne leveskockát!



Elkészítés

1 Daráljuk össze a megtisztított hagymát, sárgarépát, zellergumót és külön a húst. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra és tegyük fel egy lábasba az olívaolajon, lassú tűznél pároljuk meg. Tegyük bele húst, löttyintsünk alá a borból és mikor már kezd kifehéredni, akkor adjuk hozzá a darált zöldségeket. Kevergessük néhány percig. Adjuk hozzá a többi fehérbort, a paradicsompürét és levet, jól keverjük össze, ízesítsük sóval, borssal, bazsalikomlevéllel. Öntsük hozzá a húslevest is.
2 Lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, ez idő alatt kellőképpen besűrűsödik és az intenzív ízek is összeérnek.


Tipp: Mikor sietve kell elkészítenem, akkor elhagyom a húslevest ezzel lerövidítve a főzési időt.

Ha bolognai spagettit készítünk akkor a tésztát „al dente”-re főzzük, lecsepegtetjük és azonnal hozzákeverjük a szószt, frissen reszelt parmezánnal megszórjuk.

Megjegyzés: Ezzel az alapszósszal készítem a húsos lasagnét is.
Amennyiben nem áll rendelkezésünkre házi paradicsomszósz akkor készítsük hámozott paradicsomkonzervből vagy érett paradicsomból.

Nincsenek megjegyzések: