2009-06-15

Zöldséges lasagne


Hozzávalók

zöldségek: spenót, brokkoli, karfiol, zöldbab, gomba, cukkini, padlizsán, sárgarépa, vöröshagyma, kaliforniai paprika, kukorica vagy olyan variáció amilyent szeretnénk
500 g tehéntúró vagy ricotta
lasagne tészta (kb. 1 db 500g-os doboz)
3-4 doboz egész, hámozott paradicsomkonzerv vagy sűrű paradicsomszósz
3 dl besamelmártás
2 db mozzarella
vöröshagyma
tengeri só
frissen őrölt bors
friss bazsalikom


Elkészítés

1 Olívaolajon megfuttatom a nagyon apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a levével együtt a hámozott paradicsomot, amit előzőleg kézzel összenyomkodtam. 2 evőkanál bazsalikomlevelet teszek bele, sózom, borsozom, felforralom, majd forrás után fél órán keresztül lassú tűzön főzöm.
2 A zöldségeket megtisztítom, a karfiolt és a brokkolit és a julianne-re (vékony csíkokra) vágott sárgarépát egy kissé megpárolom, de nem teljesen puhára, a többi zöldséget pedig kevés olívaolajon, pl. egy wokban félkészre sütöm. Ízlés szerint ízesítem. Ha minden zöldséget előkészítettem, egy nagy tálban összekeverem őket.
3 Közben elkészítem a besamelmártást, majd ha kihűlt, akkor elkeverem a túróval.
4 Enyhén sózott, olívaolajas vízben félkészre főzöm a tésztalapokat.
5  Egy jénai tálba merek a paradicsomszószból, erre jönnek a lasagnelapok, majd a zöldségkeverék, erre pedig a túrós keverék, paradicsom, ismét a tészta... majd addig folytatom amíg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre, a tésztára mindig a paradicsomszósz kerül, arra pedig a darabokra szaggatott mozzarella.

6 Lefedve, kb. 20 percre 200º-os sütőbe teszem, majd lefedés nélkül addig hagyom még benne, amíg aranybarnára pirul a teteje.

Tipp: A mozzarellát mindig csak akkor teszem a lasagne tetejére, amikor alufólia nélkül visszateszem a sütőbe.
Más zöldségekből is elkészíthető, légyeg, hogy valóban sokfélét használjunk fel hozzá.

Nincsenek megjegyzések: