2009-11-20

Rizskocka vörösboros szilvaöntettel


Hozzávalók

8 dl tej
2 dl víz
30 dkg rövidszemű rizs (pl.: arborio/originario/parboired)
2 db citrom reszelt héja
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 ek cukor vagy fruktóz
4 db tojás
1 csipet só
2 ek vaj
az öntethez:
porcukor (vagy xukor)
vörösbor
szilvalekvár


Elkészítés

1 A tejet a vízzel felöntve, az egyik citrom reszelt héjával, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval tegyük egy lábasba, majd pároljuk meg benne a rizst.
2 A vajat keverjük ki a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és a másik citrom héját. Keverjük hozzá a már kissé kihűlt rizshez.
3 A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan keverjük el a rizzsel.
4 Egy kivajazott tepsiben egyenletesen elosztva, 180º-os előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
5 Közben az öntethez keverjük el a hozzávalókat - ízlés szerinti mennyiséggel - úgy, hogy se túl híg ne legyen, se túlságosan édes. Forraljuk össze, majd szűrőn passzírozzuk át.
6 A rizst szeleteljük fel kockákra, tálaljuk a vörösboros szósszal.

Nincsenek megjegyzések: