2010-01-22

Citromfüves gőzön párolt ördöghal spenótkrémmel


Hozzávalók

800 g ördöghal törzs/szelet/filé (vagy más tengeri hal)
2 szál indiai citromfű (Cymbopogon citratus)
vagy egy maréknyi citromfű (Melissa officinalis)
A krémhez
500 g spenót
extraszűz olívaolaj
1 db fehérhagyma
1 jó maréknyi mazsola
1 löttyintésnyi száraz fehérbor
1 maréknyi fenyőmag
almaecet

frissen őrölt bors


Elkészítés

1 A mazsolát áztassuk be egy kevés fehérborba.
2 A hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel. Futtassuk meg egy kevés olívaolajon, dobjuk rá a fenyőmagot,  pirítsuk meg. Adjuk hozzá a mazsolát a borral együtt és alacsony/közepes hőfokon pároljuk addig, amíg jól magába szívja a folyadékot. (Ha szükségesnek látjuk, akkor öntsünk még alá bort.)
3. Pár perc után a spenótot is adjuk a keverékhez, hagyjuk hogy levet engedjen és megpárolódjon. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük egy kevés almaecettel, végül turmixoljuk össze. Egy kellemes ízű, édes-savanyú krémet kell kapjunk.
4. Amíg a spenótkrém készül, addig tegyük a cirtomfüvet egy kevés forrásban lévő vízbe és a gőzön pároljuk meg a halat.

Ízlés szerinti körettel tálaljuk, de jól illik hozzá a párolt vadrizs, barnarizs vagy pirított burgonya is.
 
Tipp: A Mandulafenyőről (Pinus pinea) és általában az étkezési fenyőmagokról bővebb információ itt található.
Volt szerencsém magam szedni ezeket a fenyőmagokat a múlt nyáron, Portugáliában.

Nincsenek megjegyzések: