2010-06-16

Epres-tokajis lazac kaporral




A piros és a rózsaszín harmóniájából, vagyis az eper és a lazac kifinomult találkozásából született e  recept.


Hozzávalók

2 ×125 g vadlazacfilé
5 g vaj
2 db salottahagyma vagy 4db gyöngyhagyma
2 db nagy gerezd fokhagyma
2 ek friss, aprított kapor

frissen őrölt színes bors
25 g édes tokaji aszú
100 g eper pürésítve
2-3 db kis tojás


Elkészítés

1. A salottát, fokhagymát aprítógépben aprítsuk finomra, a lazacfiléket csíkozzuk fel.
2. Egy serpenyőben/wokban a vajon pároljuk meg az aprított hagymákat, dobjuk rá a halat. Közepes-magas hőfokon, időnként megkevergetve süssük kifehéredésig. (ez csak néhány percet vesz igénybe) Közben ízesítsük a kaporral, sózzuk, borsozzuk meg kissé, de ne túlzottan pikánsra.
3. Löttyintsük alá a Tokajit, hagyjuk hogy a lazac átvegye az ízét és az alkohol elpárologjon. Végül keverjük hozzá az eperpürét is, forraljuk össze, majd várjuk meg míg a leve kezd elpárologni és besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről.
4. Közben az induviduál formákat vékonyan vajazzunk ki, béleljük ki úgy sütőpapírral, hogy az kilógjon belőlük. (A kész hal könnyebb kiemelése végett.)
5. Osszuk el a formákba az epres-halas keveréket, közepükben 1-1 mélyedést hagyva, amelyekbe üssük bele a tojásokat.
6. 190°-os sütőben egy magas falú, vízzel töltött tepsibe téve a formákat, 13 perc alatt süssük készre.


Megjegyzés: Nálam 3 felfújtas tálkára vaó lett ebből a mennyiségből, de ez formafüggő. Előételként 4 adagra osztva is elegendő.
Főételként, egyszerű párolt rizzsel tálalva 2 személyes adagnak felel meg. (esetleg még egy 125g-os filét hozzá lehet csapni, ha előételt nem fogyasztunk.)

Tipp: Eper hiányában el tudom képzelni ezt az ételt más gyümölcspürével is, mint például az alma, málna vagy ribizli.
Gyümölcspürét helyettesítve egy kis majonézzel is ki lehet próbálni.

Nincsenek megjegyzések: