2010-06-10

Caipirango avagy földiepres caipirinha


Nagyon finom és népszerű koktél a brazilok nemzeti italával; a cachaҫával, ami közvetlenül a nádcukorból készülő magas alkoholtartalmú (38-51%) párlat.
Portugáliában is az egyik legkedveltebb ital, ami minden bárban, szórakozóhelyen, de még a legtöbb étteremben, kávézóban is fellelhető.
Brazíliában egyszerűen magában szobahőmérsékleten, ritkán jéggel is fogyasztják.

A caipirango a lime (zöldcitrom) alapú caipirinha földiepres változata, a neve pedig az eredeti név és a portugál morango (földieper) szórészletek kapcsolatából ered.

Bővebben az italról a Wikipedián.



Hozzávalók

cachaҫa
földieper
tört jég
nádcukorpor (a portugálok a madeirai sárga porcukorból (aҫúcar areado amarelo) készítik a caipirinhát)


Elkészítés

1 A poharakat kb. félig töltsük meg földieperrel, szórjunk rá 1-1 csapott evőkanál (vagy ízlés szerint) nádcukrot, törőfával törjük össze a gyümölcsöt, és keverjük jól össze a cukorral.
2 Töltsük fel teljesen tört jéggel és öntsük fel a cachaҫával.
3 Szervírozzuk 2 rövid szívószállal (szerencsés ha kicsit vastagabb a normál szívószálnál) és minent jól elkeverve fogyasszuk.



Tipp: Az epret előzőleg bormixerrel is felapríthatjuk, könnyebben fogyasztható.

2 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Mentem a receptet, mert szeretem a cachacat. Nagyon szép színe van. Ja, és klassz a poharad! :)

selectfood írta...

Köszi Pixie! Én pedig a hibiszkuszvirág-szirupodat készülök elkészíteni, már meg is van hozzá a szárított virág! :-)