2010-07-31

Zöldfűszerekkel göngyölt sült hús mediterrán stílusban



A mennyiségek ennél a receptnél kötetlenek, az ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk.


Hozzávalók

hús (pl.: sovány sertéscomb, karaj, csirke- vagy pulykamellfilé)
fekete olívabogyó
(új)burgonya
gyöngyhagyma
érett paradicsom
zöldfűszerek: zsálya, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, rozmaring
fokhagyma

bors
olívaolaj


Elkészítés

1. A hússzeleteket klopfoljuk ki nagyjából fél cm vékonyra. Vágjunk belőlük olyan 6-8 cm-es csíkokat,  amelyeket csinos tekercsekké tudunk majd csavarni. Finoman sózzuk meg, dörzsöljük be fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, törjünk borsot a szeletekre fektessünk rá bőségesen bazsalikomot, oregánót és zsályát .
2. Szorosan tekerjük fel a húsokat,  forgassuk őket frissen őrölt borsba,  majd egy serpenyőben kevés olívaolajon a pirítsuk meg a tekercsek mindegyik oldalát, kezdve azzal, ahol befejeződött a tekerés, mivel könnyen szétnyílhat. Ahogy sütés közben forgatjuk a tekercseket, valószínűleg csak szét fognak nyílni -mint nálam is történt- de hústűvel vagy fogvájóval könnyen rögzíthetjük őket.
3. Ezalatt ha szükséges, akkor hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk nagyobb darabokra a paradicsommal együtt. A gyöngyhagymákat is hámozzuk meg.
4. Tegyük a hústekercseket a burgonyával, paradicsommal, az egész gyöngyhagymákkal és némi olívabogyóval vegyesen egy jénai tálba, helyezzünk kisebb rozmaringágacskákat és petrezselymet is közé, esetleg sózzuk meg kissé, majd toljuk 180°-os sütőbe és nagyjából 45 perc alatt süssük készre.

Fogyasszunk mellé zöldsalátát.

1 megjegyzés: