2011-02-11

Fantasztikus halas lasagne







Az alaptecept Jamie Oliver: Cook with Jamie című könyvében található, ami szerintem Jamie eddigi  legnagyszerűbb kiadványa. Úgy tudom, hogy magyar fordításban még nem jelent meg, az én könyvem is portugálul van, amivel kedves Férjem lepett meg, még a portugáliai első megjelenése előtt előrendelést leadva rá.

Az ételről annyit, hogy ha Jamie nem illette volna már eleve a fantasztikus jelzővel, akkor én tettem volna meg. Kicsit változtattam ugyan az alapanyagokon az eredeti recepthez képest, és multicolor lasagne tésztával készítettem. Abszolút jól passzolt egymással minden. Fogom még készíteni többször, mert tényleg nagyon el van találva.
Más hozzáfűznivalóra nincs is szükség, jöjjön a recept:


Hozzávalók
4-6 személyre

250 g lasagne tészta  / nálam multicolor
600 g hal / nálam lazac és tőkehal keveréke

30 + 80 g vaj
összesen 350 g súlyú, aprítógépben finomra aprított sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, paszternák vagy zeller és 4 gerezd fokhagyma keveréke
kb. 5 cm-es darab húsos kolbász a közepén néhány szál petrezselyem és 2 db babérlevél átfűzve, vagy ugyanezek egy szelet szalonnába betekerve és átkötve
18 db fagyasztott garnélafarok (eredetileg friss, egész garnéla, de koktélrákkal is helyettesíthető)
1 dl száraz fehérbor
kb. 9-10 dl zsírszegény tej
80 g búzaliszt
frissen őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
tengeri só, ha a tőkehal nem eleve sós

frissen reszelt parmezán

1 maréknyi zsemlemorzsa
kb. 2 maréknyi petrezselyem
2-3 db nagy, érett paradicsom egészen vékonyan felszeletelve
1 nagyobb biocitrom lereszelt héja és egy kevés kifacsart leve

rucola a tálaláshoz

Elkészítés

1 Egy nagyobb lábosban közepes hőfokon olvasszunk fel 30 g vajat, adjuk hozzá az aprított zöldségeket és fedő alatt pároljuk 10 percig. Ezután dobjuk bele a kolbászt, és ha friss garnélát használunk, akkor azt is. Itt Jamie azt írja, hogy pároljuk újabb 15 percig mielőtt hozzáadnánk a bort és rá néhány percre a tejet is, de úgy tapasztaltam, hogy odakapna kissé.
Én fagyasztott garnélafarokból készítettem, 15 perc helyett néhány perc után már felöntöttem a borral, majd az alkohol elpárolgása után pároltam olyan 5-10 percig, utána hozzáadtam a tejet és összeforraltam az egészet.
Ízesítsük borssal, szerecsendióval és egy kis sóval. Tegyük félre.

(Ha van páncél a garnélán, ne felejtsük el lefejteni róla mielőtt a szószba kerülne.)

2 Egy másik lábosban olvasszuk fel a maradék vajat, hintsük meg a liszttel, keverjük össze, majd - hasonlóan a besamelmártáshoz -, az előbb elkészített szószt adagoljuk a lisztes alaphoz, az egészet simára keverve. Sűrű szószt fogunk kapni.
Közben a halakat főzzük elő, szálkázzuk ki és aprítsuk fel.

3 Aprítógépben keverjük ki a zsemlemorzsát a petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal.
A lasagne felépítése következik: a hőálló edény aljára tegyünk egy keveset a szószból, fektessünk rá tésztalapokat, erre tegyünk a halak keverékéből egy réteget, majd újra garnélás szószt, paradicsomkarikákat és parmezánt, végül facsarjunk rá egy kevés citromlevet is. Újra egy sor tészta következik, majd ismételjük meg a tölteléket az első sor szerint. Edénytől függően legyen 2 vagy 3 emeletes a lasagne.
Legfelülre szósz kerül, amit a petrezselymes-citromos zsemlemorzsával hintsünk meg és csepegtessünk rá pár csepp citromlevet is.
Nekem kevésnek tűnt a szósz, ezért az egyik edény aljára nem is tettem belőle, de kellett volna. Jobb ha egy liter tejet használunk fel a szószhoz, úgy biztosan elég lesz.

4 Alufóliával lefedve süssük 45 percen keresztül 180°-os sütőben, fél óra után a fóliát vegyük le róla. Fogyasztás előtt azért győződjünk meg róla, hogy kellőképpen megfőtt-e a tészta.


Tálaljuk natúr vagy vinaigrette-tel meglocsolt rucolával.

5 megjegyzés:

Ritmus írta...

Imádom a lasagne-t, bár hallal még nem csináltam, de ezután biztosan fogok! Jó ötlet! Ja, és a legszebb, a Jamie Oliver könyve is megvan..:DDD

Selectfood írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Selectfood írta...

Van itt még egy másik halas lasagne receptem is, mi ezt is nagyon szeretjük:
http://selectfood.blogspot.com/2010/04/medvehagymas-tokehalas-lasagne.html

:o)

Nyárikonyha írta...

kicsit hasonlót sütöttem, csak nem tészta, és nem hal:-) szokásomhoz híven sok zöldség és kevés hús!

Eszter írta...

hu, de jó kis recept, jó képek! Köszi, mentettem! ;-)