2011-02-04

Meggyes csokolédémousse-torta




Torta vagy sütemény, ez csak a formától függ, én alapvetően szívesebben sütök a kapcsos tortaformákban, mint tepsiben.
Meggyet szerettem volna felhasználni valamilyen csokoládés finomsághoz, majd eszembe jutott az egyik kedvenc desszertünk: a csokoládé mousse. Alapjában véve csak tejföllel és liszttel kombináltam, és éppen olyan lett amilyennek szerettem volna, hogy legyen.
Ismétlés biztosan lesz belőle.

Hozzávalók

200 g étcsokoládé (most 60 %-os) vízgőz fölött megolvasztva
6 db tojás különválasztva
85-90 g nádcukor
375 g tejföl (most 20 %-os, de lehet helyette zsírszegény, vagy mascarpone is)
55 g sima búzaliszt
lecsepegtetett magozott meggy ízlés szerint és lisztbe hempergetve (nálam 1140 g friss meggy fagyasztás és lecsepegtetés után 870 g súlyú maradt)


Elkészítés

1 A tojásfehérjét verjük kemény habbá. (Ha friss a tojás, nem kell bele semennyi só.)
2 A tojássárgákat a cukorral verjük fel masszív habbá kifehéredésig, majd keverjük vele homogénre a már kissé lehűlt olvasztott csokoládét. Folytonos keverés mellett szitáljuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre. Egy lyukas fakanállal óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét, keverjük simára.
3 Végül a lisztbe hempergetett meggyet is keverjük a masszához, majd öntsük egy kivajazott-lisztezett tepsibe vagy kapcsos (28 cm-es) formába és 190°-os sütőben a középső rácson süssük 15 percig, majd 175°-ra visszavéve a hőfokot, további 55-60 percen át. Ha szükségesnek találjuk, a sütési idő utolsó harmadában, alufóliával fedjük le a torta tetejét.

Miután lehűlt, nagyon jól szeletelhető.


Tipp: Meggy helyett süthetjük más gyümölccsel is, de szerintem valamelyik pirossal az igazi, mint a málna vagy az eper.

3 megjegyzés:

Ritmus írta...

Ez nagyon jól néz ki!! Kérek szépen egy szeletet! :D

Selectfood írta...

Már el is fogyott...

Nyárikonyha írta...

hmm..hasonlót csináltam, de mascarpone helyett nálam a szokásos darált mandula..az enyém is elfogyott:-)