2010-04-05

Földimogyorós medvehagymaleves, füstölt lazaccal töltött mini profiterole-lal



Hozzávalók

2 szál nagy póréhagyma (a zöld részével együtt)
1 szem nagyobb burgonya
1 marék finomra őrölt pörkölt földimogyoró
2 ek olívaolaj
kb. 400 g medvehagyma
kb. 2 l víz

őrölt fehér bors
szerecsendió

a profiterole-hoz
50 g vaj
1,5 dl víz
50 g liszt
2 db tojás (vagy 1 egész tojás és egy fehérje)
100 g - lehetőleg házi - krémsajt
100 g füstölt lazac


Elkészítés

1. Karikázzuk fel a póréhagymát, majd fonnyasszuk meg az olívaolajon, szórjuk rá az őrölt mogyorót és keverjük jól össze.
2. Öntsük fel a vízzel, dobjuk bele az apró kockákra darabolt burgonyát, sózzuk és főzzük puhára.
3. Vegyük le a tűzről, pürésítsuk botmixerrel, majd tegyük vissza, rakjuk a medvehagymát is a levesbe és az újraforrástól számítva körülbelül  4-5 perc alatt főzzük meg, de vigyázzunk arra, hogy a levelek ne főljenek szét.
4. Ízesítsük borssal, szerecsendióval, s ha még szükséges akkor sózzuk is meg, majd ismét turmixoljuk össze a levest az ízlésunk szerint.
5. A profiterole-hoz egy lábasban melegítsük fel a vizet a vajjal és miután elolvadt, keverjük hozzá a lisztet, és lassú tűzön folytassuk a kevergetést, míg csomómentes masszát nem kapunk és teljesen el nem válik az edény falától.
6. A tűzről levéve egy gépi habverővel egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Fényes és egynemű masszát kell kapnunk.
7. Egy kivajazott tepsibe két kanál segítségével halmozzunk kis dombocskákat a masszából, majd 175º-os sütőben 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
8. Ha megsült, akkor tegyük egy tortarácsra hűlni, fúrjunk pici lyukakat az oldalukba.
9. A töltelékhez a krémsajtot és a lazacot aprítógépben dolgozzuk jól össze, majd (például egy keskeny műanyag csővel ellátott habzsákkal) töltsük meg a profiterole-okat.


Megjegyzés: A sózásnál figyeljünk arra, hogy sós vagy natúr földimogyorót használunk-e.

2 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Szuper ötlet ez a profiterol a leveshez. Gratula! Még sima hagymaleveshez is tök jól passzolhat, lehet, hogy kipróbálom...

selectfood írta...

Köszönöm! Szerintem a krémlevesekkel úgy általában jól harmonizál!