2010-05-07

Mentás sült hal


Gyors összeállítás, nem a megszokott ízekkel.


Hozzávalók

tengeri hal (nálam most egész volt, de lehet filé, szelet, ízlés szerint)
menta
citromfű
kakukkfű
lime- és/vagy citromlevél
biocitrom héja
tengeri só
frissen őrölt rózsa- és zöld bors
olívaolaj
száraz fehérbor
2 db lila hagyma


Elkészítés

1. 1-1 jó maréknyi mentát és citromfüvet mossunk meg, s aprítsuk fel. A lime- és citromleveleket tépkedjük darabokra, keverjük össze őket. Készítsünk fűszercsomót néhány ágacska kakukkfűből, mentából, és citromfűből. Kössük össze snidlinggel.


2. A lila hagymát hámozzuk meg, nem túl vékonyan karikázzuk fel, majd a szeleteket rakjuk le egyentelesen egy hőálló tálba.
3. A megtisztított halat irdaljuk be, kívül-belül sózzuk, borsozzuk meg, mindenhol jól dörzsöljük be a friss fűszerkeverékkel, fektessük egy hőálló tálba, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és löttyintsünk alá a borból. A fűszercsomót helyezzük a hal belsejébe.


4. Eleinte lefedve, majd anélkül süssük készre.
A sütési idő a hal méretétől függően lehet hosszabb-rövidebb.

Tálaljuk kedvünk szerinti körettel.


Megjegyzés:  Elég nagy volt a halam, ezért fél órán keresztül lefedve sütöttem 190°-on, befejezésül pedig még 20-25 percig grilleztem ugyancsak a sütőben.
A hallal együtt újburgonyát sütöttem, de sajnos nem az ízlésemnek megfelelően sült át, ezért nem is ajánlom ilyen formában. Max. hosszabb ideig, külön sütve.
Halfilét vagy halszeletet nem szükséges letakarni, gyorsan megsül.

Nincsenek megjegyzések: