2010-08-11

Sörös-portóis édes kenyér

Inkább csak a formája miatt a kenyér elnevezés, ám az a sörös-boros finomság inkább sorolható a desszert vagy a nassolnivaló kategóriába.




 Hozzávalók:

50 g mazsola
50 g durvára darált makadámdió
0,5 dl vörös portói bor
1 dl világos sör
100 g nádcukor (por)
75 g olvasztott vaj
75 g akácméz
400 g teljes kiőrlésű rozsliszt  (vagy búzaliszt)
1 teáskanál élesztőpor
250 g (vagy ízlés szerint) szilva

kenyérsütőforma (26×12×7)

Elkészítés:

1 A mazsolát áztassuk be a portóiba, az élesztőt szitáljuk össze a liszttel. A szilvát magozzuk ki és daraboljuk fel.

2 A vajat a nádcukorral és a mézzel, gépi habverővel verjük fel. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a sört, és a beáztatott mazsolát is, a portóival együtt.


3 A liszt 1/3-át villával keverjük össze a sörös keverékkel, majd dolgozzuk bele a makadámdiót is. A maradék lisztet is szitáljuk apránként a masszához, és kézzel gyúrjunk belőle sima tésztát.

4 Egy téglalap alakú kenyérsütőformát vékonyan vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral, majd rakosgassuk rá a szilvadarabokat. A tésztát nyújtsuk a formába illő méretűre és fektessük a szilvára. 220°-os sütőben - a középső foknál lejjebb, de ne a legalsó fokozaton - süssük készre a kenyeret 20-25 perc alatt.


Tűpróba szükséges!


Megjegyzés: A teljes kiőrlésű liszt miatt tömör szerkezetű marad a kenyér, nem fog nagyon megemelkedni. 


Ez a receptem a Dining Guide-on is megtalálható.


Tipp: Próbáljuk ki kevesebb nádcukorral készíteni, és az elején a vajhoz lehet egy tojást is keverni, ízlés szerint. 

4 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Nagyon szép és biztosan finom is. Kár, hogy a háztartásomban nem található meg minden nap egy kis portói. :) Szerinted mással is helyettesíthető?

selectfood írta...

Persze! Például édes Tokaji Aszúval, vagy más édes borral.
Tekintettel a portugál Férjemre, nekem általában van itthon portói. :-)

Pixie Pie írta...

Mázlista! :) Köszi szépen, nagyon izgatja a fantáziámat, szerintem ciprusi Commandariaval fogom kipróbálni akkor, az is hasonló jellegű és figyel egy a szekrényben. :)

selectfood írta...

Majd írd meg, hogy milyen lett, kíváncsi vagyok rá!
szia