2010-08-05

Zöldfűszeres citrusmarinádban pácolt nyúl



Hozzávalók

1 db házinyúl
(vagy más fehér hús)
3 db nagy narancs
2 db lime
fél citrom
1 ek olívaolaj
2-2 evőkanálnyi aprított citromfű, oregánó és rozmaring
1 gerezd fokhagyma
3 ek csemege pirospaprika
1 ek fekete bors
1 tk őrölt kömény


Elkészítés

1 Facsarjuk ki 2 narancs, a fél citrom és a lime-ok levét. Keverjük hozzá az olívaolajat és az aprított zöldfűszereket,  nyomjuk a lébe a fokhagymagerezdeket és egy kicsi sót is tegyünk hozzá.
2 Daraboljuk fel a húst, majd tegyük a citrusleves marinádba úgy, hogy az teljesen ellepje.
Tegyük a hűtőbe min. 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára.
3 Keverjük össze a pirospaprikát a köménnyel és a borssal. Miután a hús átvette az ízeket, egy papírtörlővel óvatosan itassuk le a levet a húsokról és dörzsöljük be őket a paprikás keverékkel.  
4 Fektessük a húsokat egy jénai tálba, tetejükre tegyünk 1-1 vékony narancskarikát, majd toljuk 200°-os, grill beállítású sütőbe és mindkét oldalát grillezzük 18 percig (az alsó rácson). Ezután vegyük vissza a hőfokot 180°-ra és további fél órán keresztül grillezzük, időnként tetejét meglocsolgatva saját lévével.

Tipp: Rendes grillen vagy kontakt grillezőn is süthetjük, az eszköztől és a hústól függően hosszabb-rövidebb időre lesz szüksége.
Ha szaftosabban szeretjük  - és sütőben sütjük -, akkor a marinádot öntsük a hús alá, és locsolgassuk azzal.

Tálalási javaslatom a zöldséges rizs vagy kuszkusz.

2 megjegyzés:

Jutka írta...

Meg sem tudom mondani mikor ettem utoljára nyulat, jó lenne beszerezni egyet..nagyon jól néz ki :)

selectfood írta...

Köszi! Évekig amúgy én sem ettem, de az utóbbi időben kaptam néhányat a szomszédból, így tudok kísérletezni vele.