2011-11-15

Pastel de Nata

Portuguese Pastel de Nata - Portuguese Cream Tarts
Scroll down for the English version.


Nem könnyű megtalálni a megfelelő magyar nevét ennek a tipikus, és talán a legismertebb portugál édességnek, szó szerint fordítva tejszínes tortácska vagy kosárka, de lényegében a főzött krémje a puding, tehát ebből adódóan pudinos tortácska is lehetne a neve. De talán nem is kell lefordítani. Pastel de Nata, és kész!




Az elkészítését nem kell túlbonyolítani, csupán egy szimpla pudingot kell főzni tejszínből. Én gyanítom ugyan, hogy teljes tejből sem lesz semmivel rosszabb, de ha már egyszer Pastel de Nata a neve, és a nata tejszínt jelent, akkor készüljön már abból, nem? (tejjel amúgy Pastel de Leite-nek kellene inkább hívni)
Azt nem állítom, hogy ez az autentikus Pastel de Nata receptje, de hogy nagyon hasonlít az eredetire, azt nem csak én, hanem a Férjem is állítja - azt már csak halkan merem megjegyezni, hogy jobban ízlik neki, mint a hazai. Valószínűnek tartom, hogy a cukor mennyisége miatt, a portugálok ugyanis extra édes desszerteket csinálnak, és ezalól a Pastel de Nata sem kivétel. Bevallom, hogy Portugáliában én sosem rajongtam érte, éppen a tömény édessége miatt.

Leveles tésztát nagyon ritkán, évente 1-2 alkalommal veszek csak, de ezt a receptet már tavaly én végén beígértem, úgyhogy már éppen itt volt az ideje, hogy el is készítsem.
Én még nem kísérleteztem ki a házi leveles tésztámat, de jelezni fogom, amint meglesz. Vannak olyan portugál receptek is leveles tésztára, amelyekben a zsiradék 1/3 része zsír. (A zsírok közül nekem a mangalicazsír tűnik a legszimpatikusabb megoldásnak, de még nem próbáltam.)



Hozzávalók
15 db-hoz

270 g leveles tészta (Tante Fanny friss) vagy házi készítésű
2,5 dl tejszín
4 db tojássárgája
80 g nádcukor (por)
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
kb. 5 g (de max. 10 g) kukorica- vagy burgonykeményítő, vagy sima búzaliszt

őrölt fahéj a hintéshez


Elkészítés

1 A tejszínes krémhez kézi habverővel keverjük simára a hozzávalókat, majd egy kis lábosban közepes hőfokon, sűrű keverés mellett főzzük puding állagúvá. Ne hagyjuk forrni.
Ha kész, tegyük félre hűlni.
2 Ezalatt tekerjük fel szorosan a leveles tésztát, szeleteljük fel 15 egyforma darabra, és kicsit nedves ujjakkal nyomkodjuk bele egyentetesen az előzőleg kissé benedvesített formákba. (muffinsütőben is készíthetjük, de ne legyenek nagyon magasak a tésztakosárkák)
Pihentessük 10 percig, majd osszuk el rajtuk a krémet, és forró (250°-os) sütőben 20 perc alatt süssük őket készre.

A Pastel de Natát fogyasztás előtt hintsük meg fahéjjal.

Tipp: Azért ha úgy látnánk, hogy kezd megégni a teteje, vegyük vissza a sütő hőfokát.

Portuguese Pastel de Nata - Portuguese Cream Tarts

Ingredients
for 15 pieces

270 g puff pastry (can be home-made)
2,5 dl cream
4 egg yolks
80 g cane sugar powder
zest of 1 untreated lemon
5 g cornstarch or potato starch

ground cinnamon to sprinkle


Preparation

1 For the cream, mix well the ingredients until smooth and then put the mixture into a small saucepan, over medium heat. Stir constantly until it thickens to pudding consistency. Don't let it boil. When it’s done, set aside to cool.
2 Meanwhile, roll up the puff pastry and cut into 15 identical parts. With wet fingers put one by one into the pastry forms and let it rest for 10 minutes.
3 Divide the cream by the tartlets and place them into a hot oven (250C°) for 20 minutes. A wood oven may also be used.

Before serving sprinkle the Pasteis de Nata with ground cinnamon.

4 megjegyzés:

Roza írta...

Guszták lettek a kosárkáid:)

Selectfood írta...

Köszönöm, Roza!
És milyen finomak! ;o)

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet! Egy hete pont ezt a receptet kerestem a honlapodon és lám, most itt van!

Selectfood írta...

Ennek örülök! :-)
Ha valamit nem találsz meg, írj nyugodtan, és megpróbálom teljesíteni.