2011-11-12

Ízletes aranydurbincs zelleres burgonyával sütve


Már több, mint 50 halas recept közül lehet válogatni a blogon, de itt van még egy ötlet sült halra. Aranydurbincs helyett el lehet készíteni más fehér húsú tengeri halból vagy pisztángból is. Mint általában a sült halakkal, ezzel sincsen sok vesződnivaló, és nem utolsó sorban nagyon egészséges is.

Hozzávalók
2-4 személyre
(előételtől és étvágytól függően)

2 db konyhakész aranydurbincs (350-400 g/db)
200 g téli sarjadékhagyma vagy póréhagyma a zöld szárával együtt
1 db piri-piri vagy chili
2 gerezd fokhagyma
friss rozmaring és kakukkfű
durva szemű tengeri só
fekete hagymamag
olívaolaj
1 dl víz

kb. 600 g burgonya és zellergumó meghámozva, kisebb kockákra vágva és összekeverve


Elkészítés

1 Karikázzunk fel 125 g hagymát és futtassuk meg egy kevés olívaolajon.
2 A többi hagymát a fokhagymával, piri-pirivel és a zöldfűszerekkel daráljuk össze egy késes aprítógépben.
3 A halakat kívül-belül sózzuk, és hintsük  meg hagymamaggal, majd osszuk el rajtuk a hagymás pépet egyenletesen. A halak belső üregébe is kerüljön belőle.
4 A párolt hagymát tegyük egy - vagy ízlés szerint két - sütőedény aljára, fektessük rá a halakat, végül helyezzük el mellettük a zellerrel összekevert burgonyakockákat. Kissé sózzuk meg, és öntsük alá a vizet.
5 30-40 perc alatt, eleinte 200°, majd 175°-os süssük készre az ételt. Ha szükséges, sütés közben fedjük le alufóliával.

Megjegyzés: Hamarosan nyereményjátékot indítok a blog olvasói számára! Lesz portugál fenyőmag, matcha, és vanília is. 
Ha lesz 100 rajongó a Facebookon, akkor ott is lesz játék. Akik mindkét helyen bejelentkeznek, ők természetesen mindkét sorsoláson részt vehetnek. :-)

2 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Remek recept, Életempárja biztos helyeselni fogja, ha elkészítem neki, köszi az ötelet, csak a feket hagymamaggal fogok kicsit nehezen megbírkózni, majd körülnézek a körúti fűszerboltban.

Selectfood írta...

Ennek örülök!
Szerintem a hagymamag nélkül is jó lesz ám, bár tény és való, hogy ad neki egy kis extrát.