2011-01-13

Mézes-mázas tyúksült




Saját nevelésű házityúkot sütöttem tegnap, ami az ízében, állagában meg sem közelíti a bolti húsokat. Aki olyan szerencsés, hogy tud baromfit tartani, vagy hozzá tud jutni ilyen húshoz, az tudja mire gondolok. Tényleg össze sem lehet hasonlítani.

Viszonylag sűrűn készítek zöldfűszeres csirkét, amihez hasonló ez a mostani recept, de a méz miatt és csak rozmaringgal ízesítve, - ilyenkor télen amúgy is szegényesebb a zöldfűszer felhozatal a kertemben - mégis más ízvilág kerekedett ebből a sültből.
Most Daniel Green: A koleszterinszint csökkenthető című könyvének a borítóján található fotó ragadott meg, de tekintettel a tyúk miatti hosszú sütési időre, és az ízlésünknek megfelelően egy picit változtattam a recepten.


Hozzávalók

1 db házityúk
friss vagy szárított rozmaring
2 db lédús, kezeletlen biocitrom
1-2 citromlevél (el is hagyható)
2 ek eukaliptuszméz (vagy más méz)
2 ek extra szűz olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
fél fej fokhagyma gerzdjeire szedve, héjában hagyva

Köretjavaslat: barna rizs és friss saláta


Elkészítés

1 A citromok levét facsarjuk egy hőálló tálba, adjuk hozzá a mézet és az olívaolajat, keverjük jól össze.
A feldarabolt tyúkot finoman sózzuk és borsozzuk meg, forgassuk össze a citromos mézzel, majd helyezzük a húsok közé a már kifacsart citromokat is, a szétszaggatott leveleket, a rozmaringot és a fokhagymákat.

2 Fedjük le és süssük 1,5 órán keresztül 200°-os sütőben, majd további 1,5 órán keresztül 180°-on. A sütőedény tetejét a sütés utolsó fázisában vegyük le.


A tyúk korától függően, arányosan változik a sütési idő. Jóval hamarabb elkészül csirkéből, vagy csak csirkecombból, mellfiléből. Nagyjából egy óra elegendő és nem is szükséges a sütőedényt lefedni sem. A végeredmény ragacsosabb állagú sült hús lesz. Érdemes valamelyik alsó rácson sütni, és többször is ránézni a sülés alatt, mert a méz könnyen megéghet.

Nincsenek megjegyzések: